Парламентът избра Деница Сачева за социален министър (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

Джендър анкетата беше въведена от министър от БСП, ГЕРБ я отмени, каза тя

Парламентът освободи социалният министър Бисер Петков от кабинета и избра Деница Сачева на негово място.

Решението беше подкрепено от 114 народни представители. „Против“ гласуваха 106 депутати, а с „въздържал се“ – 3-ма. Дебатът по решението, внесено от Министерски съвет, продължи 2 часа.

Досега Деница Сачева беше заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Оставката на Бисер Петков беше поискана и приета от Бойко Борисов изненадващо на 29 ноември. Аргументът на премиера е "натрупани във времето основания". В официалното съобщение на Министерски съвет се уточняваше само, че кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания.

Снимки: Денислав Стойчев

„Благодаря за доверието и на хората, които ме подкрепиха днес. Разбира се, благодаря и за критиките, които получих. Много добре съзнавам мащаба, отговорността и трудностите, които са свързани със социалната полиптика. Както беше споменато в изказванията на народните представители, това е комплексна политика, кяото включва и задължително трябва да ангажира познания както в областта на здравеопазването, образованието и финансите“, каза Сачева. Тя посочи, че в тези области има опит.

„Що се отнася до политиките, които ще изпълнявам. Да си министър означава да си част от изпълнителната власт. Ясно е, че управленските приоритети на това коалиционно правителство са вече разписани, са ясни и са факт. Не би следвало да има изненади в това отношение“, заяви още Сачева.

„Ще отговаря на критиките и мащабната дезинформационна кампания. Изненадана съм от задълбочените познания на моята биография, но изтъкнатите тук информации са основно събирани в интернет търсачките. Анкетата, за която се споменава толкова широко, е анкета, която е въведена пет години преди аз да бъда заместник-министър. Анкетата е въведена по времето на министър от БСП, който беше кандидат за кмет“, заяви още Сачева. Тя посочи, че истината е, че правителството на ГЕРБ е отменило тази анкета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика