Парламентът избра новото ръководство на ЦИК

Председател е Стефка Стоева

Парламентът избра ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК). За председател на специализирания орган бе избрана Стефка Стоева. „За“ кандидатурата й гласуваха единодушно 141 народни представители. Стоева бе предложението на ПГ на ГЕРБ за ръководство на ЦИК. За заместник-председатели на Комисията бяха утвърдени Силва Дюкенджиева, доц. Таня Йосифова и Кристина Цанкова-Стефанова.

Дюкенджиева бе предложена БСП, а кандидатурата на доц. Йосифова бе издигната от „Обединени патриоти“. Кристина Цанкова-Стефанова бе предложението на "Воля". За секретар на специализирания орган бе избрана Севинч Солакова, номинирана от ДПС.

Останалите членове на комисията се назначават от президента въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, както и на партиите и коалициите, които имат избрани евродепутати, но не са в парламента.

Ще положа всички усилия да цари нормална работа в комисията и гласът на всеки избирател да бъде честно и вярно отразен, заяви новоизбраният председател на ЦИК Стефка Стоева. По думите й това, което зависи от комисията, трябва да се надгражда. „Вярвам, че ще го направим и ще подобрим работата. Очевидно предстои работа и то много работа“, коментира тя.

Стоева коментира, че е била съдия и е виждала грешките при предишната нормативна уредба. „Една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката, както на комисията, така и съдебната. Това може да се извърши много бързо, да се установят грешките. Аз дълбоко вярвам в обучението", заяви Стефка Стоева и уточни, че това е начинът грешките да се избегнат. Тя подчерта, че трябва да се спазва върховенството на закона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика