Парламентът инкриминира домашното насилие

Снимка: Архив

Парламентът инкриминира домашното насилие, след като депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс. Законопроектът бе внесен от председателя на парламента Цвета Караянчева и група народни представители. Целта на промените е да гарантират всеобхватна наказателноправна защита от всякакви актове на насилие над жени, включително домашно насилие. Предложените с него изменения и допълнения имат за цел подобряване на българската законова рамка с оглед превенцията и противодействието на тези форми на престъпно поведение. С проекта се допълват квалифицираните състави на убийство и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.

Насилственото сключване на брак да се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години. Наказанието ще се налага и на лице, което отвлече другиго с цел да го принуди да встъпи в брак, както и на лице, което за тази цел го склони да премине на територията на друга държава. Когато деянието е извършено от родител, друг сродник или настойник, по отношение на непълнолетно лице и по отношение на две или повече лица, наказанието ще бъде затвор от 3 до 8 години. При принуда за съжителство на съпружески начала ще се наказват извършителите с лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Депутатите решиха за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му, или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация, решиха депутатите.

Народните представители дефинираха понятието „следене“ - поведение със заплашителен характер срещу конкретно лице, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика