Парламентът и вечните му тунеядци

Новоизбраните народни представители са от същото люпило като всичките си досегашни предшественици.

Довчера правили мили очи на избирателите, веднъж докопали се до парламентарната Светая светих, те вече са формени тунеядци. В това отношение постигат завидно единодушие. Само как солидарно си определиха периода за отдих - общо два месеца. Тоест една шеста част от календарната година депутатът ще си почива. На кои професии се полага толкова продължителна почивка? Май само на учителите и актьорите с техните ваканции. Но и едните, и другите получават жалки възнаграждения, докато другият приоритет на депутата тунеядец е да си подсигури високи доходи.

Предложението за замразяване на заплатите, което отправи БСП, беше отхвърлено от 44-тото НС. А бившият и бъдещ финансов министър Владислав Горанов обобщи, че „винаги ще има бедни и богати“, и посъветва социалистите да работят на обществени начала, щом толкова милеят за бедните.

В крайна сметка депутатските възнаграждения на всеки три месеца ще бъдат приравнявани на три средни работни заплати. И ако чуем, че предложилите тяхното замразяване превеждат част от приходите си на бедните, за да не се хранят със сняг, много ще се учудим. Покъртителният случай за клетник, който цяла седмица така си залъгвал глада, проникна в парламентарната зала белким сломи тамошната алчност, но не би.

По правило в тези среди вносителите на подобни идеи - за мъничко кумова срама при възнагражденията и привилегиите - биват заклеймявани като популисти. А популизмът напоследък е най-презряното явление в българския парламент.

И всеки опит ваканциите покрай празниците да се съкращават с по някой друг ден срещат твърд отпор.

А помните ли какви конфузни дискусии предизвика решението да се намали допустимият размер на подаръците, които получават депутатите? В крайна сметка кандисаха на отстъпката стойността им да не надвишава една десета от основното месечно възнаграждение на избраника.

А от що кладенци вода източиха, за да отхвърлят предложението да се лишат от безплатните си пътувания и да редуцират парите си за представителни разходи.

Налага се избирателят да се примири, че неговите представители в законотворческата институция ще разполагат за негова сметка с екстри като застраховка „Живот“ и две заплати за облекло...

Продължителите на традицията за личната облага със сигурност все тъй ще поддържат най-ниския рейтинг на парламента и най-ниското доверие на обществото.

И понеже коронният им номер е да се равняват по европейските стандарти - както сплотени в облагодетелстването си, така единни и в евроориентацията си, - ха сте изръмжали срещу безочието, ха ви затрупат с примери за италианските, австрийските, па дори гръцките си колеги, които били къде-къде по-високо платени.

Само че според проучване, публикувано в ирландското издание „Джърнал“ (The journal), изготвено по данни от Световната банка и националните парламенти, българските депутати получават по-високи заплати от колегите си в германския Бундестаг.

Британските депутати от своя страна току преди брекзита дадоха пример за скромност, като се лишиха от безплатен чай, сладки и право на таксиметров превоз. Ограничиха правилата за ползване на хотели, приемане на гости, изплащане на телевизионни лицензи и прочее благини.

Ала тук има една поучителна подробност - британските депутати не приеха тези „лишения“ доброволно, а им бяха наложени принудително от специален контролен орган - Независим комитет за контрол върху стандартите на парламента. Той решава какво може или не може да си позволи един парламентарист за сметка на данъкоплатеца. Досещаме се какво е наложило появата на въпросния комитет. Същото, което българският данъкоплатец допуска с безрезултатния си ропот.

Апропо гърците също са набрали на ненаситните си хубавци и взеха да размахват пръст на президента Алексис Ципрас да им наруши рахата. Щото депутатските съвести не трепват пред никакви икономически кризи, финансови катастрофи и социални бедствия. Нашите са от същата порода. От колко време държим последното място по стандарт на живот в Европа! А когато споменават България, задължително уточняват „най-бедната страна в ЕС“. Докато парламентът й съществува в материален оазис, където качеството на живот се поддържа на неприлично високо равнище. Независим комитет за контрол му е майката, като при британците. Но кой ли ще го допусне? Битово единните български депутати ли? Надайте се да цъфне налъмът.

Нови лица има,

нови нрави - не

Нищо ново под купола на 44-тото Народно събрание. Заплатите не се замразиха, привилегиите останаха непокътнати. Нови лица има, нови нрави няма. Да са ни честити! При такива случаи французите казват: “Колкото повече нещата се променят, толкова повече си остават същите.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари