Парламентът на Турция одобри удължаването на извънредното положение с още три месеца

Парламентът на Турция одобри решението на правителството да удължи извънредното положение в страната с още 3 месеца. Удължаването влиза в сила от 19-и октомври, предаде БНР.

Мярката бе въведена след опита за преврат в страната през юли и беше продължавана на няколко пъти.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му не може да бъде изключена от евентуална операция по отвоюването на иракския град Мосул и допълни, че иракският премиер Хайдар ал Абади трябва да си знае мястото, предаде Асошиейтед прес. В реч в Истанбул, Ердоган каза, че турските войски няма да се изтеглят от базата си край Мосул и няма да се подчинява на нареждания от Багдад:

"Той ме обижда. Обижда личността ми. Ти не си ми колега, не си ми на нивото, на съответния пост. За нас не е важно какво крещиш от Ирак. Ще правим каквото сме решили".

Преди дни иракският премиер Хайдер ал Абади каза, че Ирак няма да позволи на турските военни да участват в операцията срещу "Ислямска държава" в Мосул.

Отношенията между Турция и Ирак се обтегнаха, след като Анкара прати стотици войници в края на миналата година в района Башика да обучават бойци срещу "Ислямска държава". Ирак нарече това "явно нарушение" на суверенитета си и поиска изтегляне на турските части.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа