Парламентът одобри продължаването на програмата за саниране

саниране, сгради

Парламентът одобри предложението на правителството за продължаване на програмата за саниране и увеличаване на бюджета й на 2 млрд. лева.

„За“ гласуваха 109 депутати, "против" - 11, "въздържал се" - 32.

По време на дебатите в пленарна зала министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова заяви, че във всички 28 области в страната се реализират и има одобрени сгради за финансиране по програмата за саниране, а гражданите не се делят на политически принцип. Според нея Националната програма за енергийна ефективност е най-мащабната социално-икономическа програма, насочена към българските граждани директно и пряко, като дава 100% субсидия и безвъзмездна подкрепа.

Георги Търновалийски от БСП посочи, че управляващите искат увеличение на ресурса по програмата точно с 1 млрд. лева без анализ и мотив защо се иска точно толкова. Според него програмата е предизборно обещание на ГЕРБ. Според Дора Янкова от левицата с този публичен ресурс са могли да се направят двойно повече сгради.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че почти всички наричат програмата за саниране недобра, целесъобразна или достатъчно солидарна, но каква алтернатива предлагат, не е ясно.

Костадин Марков от РБ посочи, че когато БСП е на власт, традицията повелява да спират програми. Той призова депутатите от БСП да гласуват за програмата за саниране, защото това ще е единственото нещо, което ще върви, ако те дойдат на власт.

Рамадан Аталай от ДПС се обърна към ГЕРБ и заяви, че не са могли да разсеят съмненията в обществото, че в програмата за саниране има опорочени дейности. Според него трябва да се обърне внимание на малките населени места и еднофамилните жилищни сгради, иначе съмнението, че средства от данъци отиват в големи населени места, чиито избиратели са от определена политическа сила, остават.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика