Парламентът отложи разглеждането на промените, предвиждащи отпадане на новините на турски език

Снимка: Архив

Парламентът отложи разглеждането на първо четене на предложението на Патриотичния фронт за промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), предвиждащи отпадането на възможността предавания и отделни програми да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин.

Предложението бе мотивирано от народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова. От парламентарната трибуна тя подчерта, че дебатите трябва да бъдат отложени за друг път, когато обстановката няма да бъде „нагнетена от ценностни, религиозни и други спорове”, а ще предполага вземането на едно аргументирано и добре мотивирано становище.

Обратно становище бе застъпено от председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е вносител на законопроекта. Той настоя разглеждането на законопроекта да не бъде отлагано и се обърна към ПП на ГЕРБ с думите: „Вие, като най-голяма партия в парламента, се притеснявате да вземете категорична и определена позиция”.

В крайна сметка предложението на ГЕРБ събра 96 гласа „за”, с което разискванията и гласуването по законопроекта бяха отложени.

В мотивите на законопроекта, вносителите от Патриотични фронт са записали, че внесените промени имат за цел да приведат разпоредбите на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) в съответствие с чл.3 и чл.36 от Конституцията на Република България, с които се регламентира, че официалният език в страната и българският, а изучаването и ползването му е право и задължение на всички граждани.

Подобна е причината и за второто предлагано изменение в чл. 49 ал., установяваща задължението на Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ) да създават предавания, предназначени за български граждани, за които българския език не е майчин, включително и на техния език. Патриотичният фронт смята, че всички предавания трябва да бъдат единствено на официалния език в България – българския.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика