Парламентът отхвърли ветото на президента върху административния кодекс

Снимка: Архив

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

„За“ повторното приемане на последните промени в закона гласуваха 146 депутати, 69 бяха „против“. Промените бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“.

„Против“ промените и „за“ ветото гласуваха само депутатите от БСП. На 11 септември парламентарната правна комисия също отхвърли президентското вето .

Държавният глава върна закона в парламента на 31 август. В мотивите си той обърна внимание, че въведените такси в касационното производство ограничават възможностите за пълноценна защита на гражданите и юридическите лица срещу незаконосъобразни актове на администрацията. Румен Радев обяви, че драстичното увеличение на таксите не съответства на икономическата ситуация и доходите в България.

От БСП внесоха сигнал в Конституционния съд заради увеличението на таксите.

"Ако днес приемете отново АПК, в името на Конституцията, правовата държава и защитата на правата на гражданите, от БСП сме подготвили и подписали жалба до Конституционния съд. В деня, в който АПК бъде обнародван, я внасяме", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по ветото на президента върху АПК.

"Нарушен е основно принципът за разделениe на властите. Това е сериозен удар по правовата държава и сериозно посегателство върху държавността и основите ѝ заложени в Конституцията“, заяви Нинова. „Вие залагате защитата на властимащите от правата на гражданите. С тези норми, независимо кой управлява, изправяте държава срещу народ“, обяви лидерът на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика