Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г.

Парламентът прие бюджета на Министерство на отбраната за 2017 г. на второ четене.

„За“ бюджета на отбраната гласуваха 79 народни представители, „против“ - 17, „въздържали се“ – 20, с което бе приет.

Приходите, помощите и даренията на Министерството на отбраната за 2017 г. са 44 000 хил. лв. Разходите на отбраната са 1 080 267 хил. лв.

Депутатите отхвърлиха предложението на Методи Андреев от ГЕРБ да бъде увеличен бюджета на „Военна информация“ с 4, 298 млн. лв. Бяха отхвърлени и предложението на ПФ за промяна в разходите и на АБВ за увеличаване на приходите на Министерство на отбраната.

В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на ГЕРБ Методи Андреев посочи, че не е нормално, ако искаме да развиваме модерен сектор за сигурност, да инвестираме по архаичен начин. Той обърна внимание, че служба "Военна информация“ има изключително надеждни източници в Близкия изток и може действително може да получи информация, която да спаси човешки живот и инфраструктура, не само у нас, но и в ЕС, а Държавна агенция „Технически операции“ има само 48 млн., с които се правят СРС-ата в България.

По отношение на предложението на АБВ за увеличаване на приходите на отбраната зам.-председателят на парламентарната група на АБВ и председател на Комисията по отбрана ген. Михо Михов заяви, че закостенялостта и вътрешната незагриженост за боеспособността на армията вече дразни. По думите му в Министерство на отбраната има няколко търговски дружества в областта на икономиката и лечебното дело. Според него тези институти трябва да попълват приходната част.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика