Парламентът прие на първо четене да отпадне номерацията на партиите в бюлетината

Парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. 125 народни представители гласуваха „за“, а 61 бяха „против“. Предлага се да отпадне изписването на номера пред партиите и коалициите в бюлетината за гласуване. Предложението цели да отпадне феноменът „15-15“, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и коалициите ще се подреждат по начина, по който са изтеглени в жребия.

Измененията предвиждат „Информационно обслужване“ АД да изработва специализираните устройства за машинно гласуване, а ЦИК да възложи разумен срок за това. Така машинно гласуване няма да има за предстоящите избори през 2019 година. Въвежда се възможност ЦИК да определи броя и номерата на избирателните секции, в които да има машинно гласуване, като следва техният брой да не бъде по малко от 1000. Машинно гласуване няма да се произвежда в избирателни секции с по-малко от 300 избиратели.

Предвидено е дистанционното електронно гласуване да се реализира поетапно, след провеждане на проучване и създаване на защити на резултатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика