Парламентът прие промени в Закона за чужденците заради Брекзит

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България, свързани с Брекзит. Законопроектът, внесен от Министерския съвет, беше приет единодушно с 89 гласа "за".

Предвидени са специални разпоредби за членовете на семействата на британските граждани. Когато правото на събиране на семейства не е упражнено, това ще може да стане от датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС до 29 март 2022 г., като условията са титулярът да е преминал успешно своята процедура по пререгистрация и семейната връзка да е била налична към 29 март т.г., посочи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, предаде БТА. В същия срок ще могат да подадат заявления и британски граждани - членове на семейство на български граждани.

По отношение на тези процедури ще бъде извършена проверка за сигурност, каквато ще се извърши и от британските компетентни органи по отношение на кандидатите за получаване на статут в Обединеното кралство.

С промените се урежда и статутът и пребиваването у нас на непридружените деца-чужденци, чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване до навършване на пълнолетие.

Изменя се и Законът за убежището и бежанците, като се ограничава прилагането на процедурата за събиране на семейства на бежанци само до лица, чиито семейни връзки предшестват влизането им на територията на Република България. Предложените промени са превантивна мярка срещу сключване на фиктивни бракове.

Предвижда се измененията да влязат в сила от 30 март т.г. Ако се постигне съгласие за отлагане на датата на Брекзит, срокът за влизане в сила на измененията трябва да бъде променен, коментира Ципов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България