Парламентът пусна сделката за изтребителите Ф-16 (обзор)

След разгорещени дебати на две четения Народното събрание ратифицира 4 договора за Ф-16. Снимка: Пламен Стоименов

“Атака” заявиха, че новата управляваща коалиция е ДПС, ВМРО и ГЕРБ

След близо 5 часа разгорещени дебати парламентът пусна сделката за закупуване на новите изтребители Ф-16 и ратифицира четирите договора. ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха покупката на новите бойни самолети, а БСП, “Воля” и другата част от “Обединени патриоти” - НФСБ и “Атака” се обявиха категорично против, най-вече заради високата цена на самолетите. Четирите международни договора са на обща стойност $1 256 153 980 и обединяват доставката на цялостния пакет - 8 самолета, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав. По време на дебатите от левицата изтъкнаха, че са против сделката за новите самолети, тъй като според тях цената е висока, а способностите на бойните машини са намалени.

“След днешното гласуване в Народното събрание за сделката за американските Ф-16 стана ясно, че новата управляваща коалиция е ДПС, ВМРО и ГЕРБ”, посочиха междувременно в своя позиция от “Атака”. Те изтъкват, че многократно са апелирали парите да не се дават за американски машини, а за българските пенсионери.

Червените и “Воля” дори поискаха гласуването на сделката да се отложи с шест месеца, но предложението не мина.

“Обединени патриоти” пък се разединиха и само ВМРО застана твърдо зад сделката и настояха, че българските пилоти заслужават ново въоръжение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България