Парламентът решава утре дали да отпадне мораториумът за лекарства

Снимка: Архив

Предложението за отпадане на мораториума върху плащането на иновативни лекарства за догодина ще бъде разгледано на утрешното заседание на Народното събрание. Това решиха тази сутрин председателите на всички парламентарни групи. Под решението са сложили подписите си всички председатели на парламентарни групи.

Вчера управляващите от ГЕРБ обявиха, че ще предложат на председателски съвет отпадане на на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. , съдържащ именно спорния мораториум. Пълната забрана за лечение с иновативни лекарства, предвидена в здравния бюджет за 2018 беше преосмислена заради сериозното обществено недоволство.

По искане на БСП депутатите трябва да обсъдят и актуализация в бюджета на здравната каса за догодина в частта за осигуряване на повече средства за лечение на пациентите с онкологични заболявания. Днес без дебати парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Ивайло Константинов, който напуска парламента по собствено желание. Депутатите разглеждат на второ четене промените в Закона за ограничаване на административното регулиране.

Със законопроекта се цели значително намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите като ще се спести време и разходи във връзка с предоставяне на информация относно съдебния статус на гражданите.

Промените ще засегнат 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията. Възможно е парламентът да удължи своето работно време.<

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве