Парламентът създаде анкетна комисия "НДК"

Депутатка от ГЕРБ ще е председател, управляващите ще имат мнозинство

Със 184 гласа "за" и без "против" и "въздържал се" Народното събрание реши да създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

БСП искаше комисията да бъде съставена на паритетен принцип - от по двама членове от всяка парламентарна група, но депутатите гласуваха да е на пропорционален принцип - 8 от ГЕРБ, 6 от БСП, 2 от "Обединени патриоти", 2 от ДПС и един от "Воля".

Бургаската депутатка Диана Йорданова от ГЕРБ беше избрана за председател. Предложението на БСП народният представител от тяхната група Атанас Костадинов да заеме поста беше отхвърлено.

Членове на комисията ще са Снежана Дукова, Диана Саватева, Младен Шишков, Петя Аврамова, Георги Динев, Дилян Димитров и Тома Биков от ГЕРБ, Атанас Костадинов, Румен Гечев, Жельо Бойчев, Никола Динков, Любомир Бонев и Димитър Георгиев от "БСП за България", Йордан Апостолов и Маргарита Николова от „Обединени патриоти“, Велислава Кръстева и Адлен Шевкет от ДПС и Дора Христова от "Воля".

Комисията ще работи един месец.

В дебатите председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини вносителите на предложението от БСП в създаване на фалшиви новини. От левицата го попитаха в кое от твърденията - на директора на НДК Мирослав Боршош, на министъра по европредседателството Лиляна Павлова или на прокуратурата и ДАНС, е видял фалшива новина.

Цветанов обясни, че това било твърдението, че ГЕРБ няма да подкрепи създаването на комисията. Партията обяви подкрепа снощи след среща на Цветанов с премиера Бойко Борисов.

Павел Шопов от "Атака" попита защо не се направи анкетна комисия "Бузлужда", която да установи виновниците за състоянието на монумента.

След гласуването пленарното заседание приключи повече от три часа предсрочно поради изчерпване на дневния ред.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика