Парламентът увеличи акциза на бездимните цигари от 1 октомври

Акцизната ставка за нагреваемите тютюневи изделия се увеличава от 152 лв. на 233 лева за килограм, реши окончателно парламентът. Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, внесени от депутати от управляващото мнозинство.

Новата ставка върху бездимните цигари влиза в сила от 1 октомври тази година. С измененията се цели гарантиране на приходите в бюджета от акциз, предвид увеличаването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия. Първоначално се предлагаше акцизът на бездимните цигари да се изравни с този на конвенционалните цигари, но впоследствие текстовете претърпяха промени, заради противопоставяне на част от "Обединени патриоти".

В хода на дебатите днес Георги Търновалийски /"БСП за България"/ възрази срещу влизането на новата акцизна ставка в сила от 1 октомври. Законът е лобистки за бюджета, така беше обяснено, но зад това бързане според мен прозират други намерения, коментира той. Търновалийски посочи, че законът за публичните финанси ясно казва кога се увеличават данъците. Отпаднаха предложенията за въвеждане на бандерол за бирата, бутилирана в опаковки над 5 литра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България