Парламентът ще разглежда днес предложението за удължаване на извънредното положение

Парламентът ще проведе извънредно заседание. То е насрочено от председателя на парламента Цвета Караянчева за 14.00 ч. Депутатите първо ще разгледат допълнение към предишното си решение за работата на Народното събрание по време на извънредното положение.

Депутатите ще разгледат и предложението на правителството за удължаване на извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. То бе въведено на 13 март 2020 г. със срок до 13 април. По Конституция Народното събрание е органът, който обявява извънредно положение. Това се случва по предложение на президента или на Министерския съвет.

В тази връзка Народното събрание ще разгледа и промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение. Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

На вниманието на народните представители се поставя и актуализацията на бюджета, предложена от Министерски съвет.

Промените в Закона за държавния бюджет за 2020 г. предвиждат увеличаване на лимита за поемане на нов държавен дълг от 2,2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Измененията предвиждат Министерският съвет може да издава държавни гаранции по нови заемни споразумения на Българската банка за развитие по Закона за Българската банка за развитие в размер до 700,0 млн. лв. или тяхната валутна равностойност при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.Със Закона за държавния бюджет се предлагат и изменения в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Там трябва да бъде отразена мярката 60/40, с която се цели запазване на работните места в страната. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Парламентът ще се занимае и с промени в Закона за енергетиката на първо четене. Със законопроекта се цели да бъде регламентиран механизъм за възстановяване на суми по договори, сключени между обществения доставчик „Булгаргаз“, ЕАД и неговите клиенти. Това се налага във връзка с постигнатото предоговаряне на цената на природния газ между „Газпром Експорт“ и „Булгаргаз“ от 5 август 2019 г. Промените предвиждат възможност за Комисията за енергийно и водно регулиране да може да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика