Парниковите емисии в световен мащаб са останали непроменени цяла година

Емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб са останали без промяна през 2016 г., което е положителен знак за минимален прогрес в битката срещу глобалното затопляне. Това означава, че е спряна дългогодишната тенденция за тяхното постепенно увеличаване, съобщи британският в. „Гардиън“.

Според данни на Холандската агенция за оценка на околната среда (ХАООС) всички големи държави производителки на въглероден диоксид, освен Индия, са отбелязали спад на емисиите заради намаленото изгаряне на въглища и увеличеното използване на възобновяема енергия. Въпреки това други значителни производителки, включително Индонезия, все още отбелязват увеличаване на стойностите, пише БГНЕС. Огромни количества въглероден диоксид се отделят в атмосферата всяка година – над 35 млрд. тона за 2016 г., което води до покачване на температурите и увеличаване на риска от екстремни метеорологични явления.

Въглеродните емисии от Китай – най-големият производител, бележат спад с 0,3%. В САЩ те са намалели с 2%, с 2,1% в Русия, а ЕС е с непроменени стойности.

Непроменените стойности на емисиите за 2016 г. са безпрецедентни във време, в което световната икономика се разраства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят