Парното поскъпва поне със 7% от април

Парното в София поскъпва от април. "Топлофикация София" ще поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране по-висока цена, съобщиха за „Труд” от дружеството.

Оправданието е настояването на „Булгаргаз”, обявено в петък, за увеличение на цената на природния газ с 32,44 на сто от 1 април 2017 г.

Ако КЕВР одобри такова повишение, ние ще поискаме увеличение на цената на парното, заяви пред „Труд“ говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова.

По думите й това ще стане ясно след 10 март. До тази дата е срокът, в който „Булгаргаз“ трябва да внесе предложението си в КЕВР. До 30 март регулаторът трябва да излезе с решение дали и с какъв процент да вдигне цените на парното и газа.

Според енергийни експерти КЕВР ще одобри поскъпване на природния газ с поне 10%, а това ще доведе до повишаване на цената на парното и топлата вода със 7,5-8% от 1 април. Причината е, че синьото гориво представлява 75-80% от себестойността на произведената топлинна енергия.

В края на миналата година „Булгаргаз“ поиска от КЕВР 13,53% поскъпване на газа от 1 януари 2017 г., но регулаторът одобри повишение от 4, 65%.

Сега, според разчетите на газовото дружество от април цената трябва да стане 371,10 лв. за 1000 куб. м без таксите за пренос, акциз и ДДС, което е увеличение с 90,89 лв. спрямо прилаганата в момента тарифа.

Аргументите за новото увеличение са очакваните по-високи доставни цени на газа от пролетта, както и курса на щатския долар.

Междувременно от „Топлофикация София” потвърдиха, че ще компенсират само част от клиентите си, които останаха без отопление заради авария.

Те ще бъдат обезщетени още в сметките си за месец февруари без да е необходимо да подават заявления за това.

Компанията ще предложи на принципала в лицето на Столичния общински съвет да бъдат обезщетени всички клиенти на топлорайон „София Изток”, независимо дали са били без отопление 48 или повече часа. За жителите на квартали, в които проблемът е отстранен до 48 часа – какъвто беше случая с „Люлин” и „Надежда”, обаче обезщетение няма да има.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България