Партийните субсидии на светло

Депутатите решиха да извадят субсидиите на светло, след като “Труд” пръв ги осветли преди година. Снимка: Пламен Стоименов

Информация за всеки транш на сайта на МФ

Информация за всеки транш държавна субсидия за всяка партия ще бъде публикуван на сайта на Министерството на финансите (МФ) в 7-дневен срок след банковия превод. Това реши Народното събрание, приемайки окончателно промените в Закона за политическите партии, които спират надписването над определените в държавния бюджет 11 лева на глас.

Още преди година “Труд” пръв изиска от министерството данни за всички неизвестни дотогава суми по Закона за достъп до обществена информация. Справката показа, че от 2002 г. насам партиите са получили близо половин милиард лева.

По същата процедура преди месец “Шоуто на Слави” огласи, че през 2018 г. субсидиите са надписани над 11-те лева, като са разпределени пари за всички гласове на парламентарните избори, включително за “не подкрепям никого”. А “Труд” разкри, че това е правено през всичките над 17 години на държавно дотиране.

МФ тихомълком ще прекрати и друга скандална практика. В закона влиза специална формула за изчисляване на субсидиите на дневна база, за да се определят правилно в изборна година. Досега след парламентарен вот се е плащало според резултатите от предходния, чак докато дойде време за следващия от четирите годишни транша.

 

Надписаните пари

Орязват издръжката, на които не връщат

Депутатите гласуваха нов механизъм за връщане на надписаните през последните три години субсидии. Това стана, след като “Труд” предупреди, че първоначално предвиденото приспадане от следващи траншове няма да е ефективно, ако издръжката бъде намалена на 1 лев на глас.

Според окончателното решение партиите в настоящия парламент ще трябва да върнат парите до края на юни. В противен случай издръжката им ще бъде намалена с 30% за оставащите два транша за 2019 г. и с 50 на сто за всеки следващ. Получавалите субсидии само в предходното НС имат срок до края на 2020 г., след което дълговете ще се събират по общия ред. Списък на всички длъжници и суми ще публикуван от МФ седмица след обнародването на разпоредбите.

До края на месеца парламентът ще гласува дали субсидиите да се намалят на един лев на глас от 1 юли. Днес ГЕРБ отказа на БСП предварителни консултации с декларация, че стои зад предложението на кабинета и ще води дебатите само в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика