Партията на пиратите получи мандат за съставяне на правителство в Исландия

Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидерката на радикалната Партия на пиратите Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, след като две от най-големи парламентарни сили не успяха да се споразумеят за коалиционно управление, съобщава Би Би Си.

Антисистемната Партия на пиратите, която се класира трета на парламентарните избори през октомври, се надява да договори петпартийна коалиция с още четири партии, представени в парламента - Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията "Светло бъдеще" и Партията на обновлението.

Заедно с тях "пиратите" ще разполагат с 34 депутатски места. За мнозинство са им необходими 32.

„Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно”, заяви Йонсдотир след срещата с президента. Тя отказа да назове името на евентуалния премиер с аргумента, че още не се е стигнало до там.

Партията на пиратите, която беше основана от група хакери, защитници на свободата в интернет и различни политически активисти, разполага с 10 места в 63-местния парламент на Исландия.

Предсрочните избори през октомври бяха свикани, след като т. нар. Панамски документи разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании и той бе принуден да подаде оставка, предизвиквайки политическа криза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа