Парцалени кукли церят сърцето

След 20 г. в кардиологията д-р Албена Бозаджиева направи изложба в Шумен

Шуменската лечителка се престраши да покаже творбите си в обща изложба със сина си Страхил

Лекарка, а рисува, шие кукли, ниже мъниста... Д-р Албена Бозаджиева, специалист по вътрешни болести, с 20 г. стаж в отделението по кардиология на болницата в Шумен има и това амплоа. За колегите й творческите умения на докторката от години не са тайна. Повечето притежават нейни произведения, които внасят настроение в кабинетите и домовете им. Едва този декември обаче д-р Бозаджиева се престрашава да направи изложба с ръчните си уникати. Прави го от майчина обич - за да даде рамо на сина си Страхил, който е майстор дърворезбар.

Всички алени Снежковци, ушити търпеливо на крачната машина “Юнион”, са изкупени. Притежатели си намериха и мечетата - Лавандулово, Шоколадово, Какаово и Розалина. Котката Шанел, Перлената мишка... Всяка кукла на докторката си има име и е създадена с позитивно послание и действа антистресово. Играчките са с пълнеж от силиконов пух. Когато мачкаш такива меки кукли, на върха на пръстите се активират рецептори, които са свързани със синтез на хормона на щастието - ендорфин, обяснява майсторката. И сладкодумно разказва, че неслучайно през зимата, когато от слънчев глад сме склонни към депресии, преди години жените са се занимавали с плетиво и бродерия. А за нея рисуването и шевът са целогодишно удоволствие.

Разказва че твори от дете. Запалила се по приложното изкуство от аранжорката на магазинни витрини Петя Джамбазова в родния й Велики Преслав. Третокласничката Албена гостувала с огромно почитание в ателието на дизайнерката и попивала всяко нейно умение - от изработката на Дядо Мраз от стиропор до създаването на цветя от плат и рисуването на еднометрови букви със замах. Наследила лекарската професия от родителите си. Не съжалява, че се е посветила на медицината. Така е сбъднала желанието си да помага на хората. Сега, освен с методите на традиционната медицина, на които държи изключително, го прави и с изкуството.

Бижутата от полускъпоценни камъни, които създава, също имат терапевтичен ефект. В това няма мистика, минералите отдавна се ползват за лечение, разказва лекарката. Различните камъни са с различна кристална решетка, вибрациите им имат различни честоти и те по определен начин въздействат на нашите. Например нефритът помага при нервно напрежение и безсъние. Лунният камък действа благотворно на бъдещите майки. Планинският кристал е признат балансьор на човешката аура, психиката, успокоява и уравновесява енергиите. Аметистът пък е камъкът на щастието. Тигровото око е добре да се носи на ръцете, привлича пари. Всичко за камъните и тяхното съчетание лекарката е научила от шуменката Ана Возницка, другият й голям учител по творчество.

Преди повече от 10 г. известната майсторка на бижута я поканила да участва в нейна изложба. Д-р Бозаджиева предпазливо предоставила рисувани чинии, но не посмяла да отиде на откриването. Когато журналисти я потърсили, отказала разговор, толкова не вярвала във възможностите си.

Но винаги има под ръка личен подарък за приятел. С годините одобрителните отзиви я насърчили достатъчно, за да се престраши тази есен се решила да участва на Панаира на занаятите в Шумен. Успехът бил пълен! Пъстрата й сергия с рисувано стъкло, кукли и накити се оказала магнит за ценителите. Особено се зарадвала, когато шуменка й поискала кройката за мечетата. “Разбира се, че ще я дам, искам хората да купуват български сувенири. Не че китайските са лоши, но ние имаме невероятни майстори”, разсъждава сръчната лекарка. Красотата не винаги се създава от скъпи материали, важно е въображението, казва тя, докато показва свое весело колие от стъклени люти чушки под изложбената витрина. Обяснява, че в творчеството е важно да си автентичен и много се пази да не създаде кич.

От опит потвърждава, че красотата привлича доброта. “Красотата омиротворява хората, те имат нужда от естетика, хармония, любов, прегръдка. Проблемът е, че хората твърде много бързат, трябва да забавят темповете, дори да стоят повече в тишина. Само така ще разберат от какво имат нужда”, казва и като творец, и като медик. И един личен съвет: “Винаги трябва да търсиш връзката със себе си, какво иска сърцето ти, не мозъка. Сърцето е най-добрият ориентир, мозъкът е логика, успех. Но за това се иска много смелост.”

Д-р Бозаджиева не е от медиците, които се оплакват от здравната система. В последните години работи в сектора за планов прием на шуменската болница и дневно посреща болката на над 50 пациенти в отделенията. Вечер, докато чака на опашка в магазина, се случва и някой познат да й мушне в ръката лист с изследванията си. Не отказва съвет. “Работата с пациентите никога не ме е натоварвала - разкрива тя. - Напротив, имам шанса да събирам житейски опит. Всеки човек е мъдрост, всеки те учи на нещо, дава ти шанс да стопиш егоизма си и издърпва чувството ти за състрадание. Каква ще е системата няма значение, имало ги е много. Важното е човекът да има доверие на лекаря. Системите ще се променят, но не бива да се къса връзката между лечителя и пациента”, казва лекарката-творец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл