„Парцелгейт” се развихри в Полша

Премиерът си купил имот на шесторно по-ниска цена

След регулация теренът поскъпнал 100 пъти

В отговор на публикацията на “Газета виборча” пресслужбата на полското правителство обяви, че премиерът Матеуш Моравецки е решил да се обърне към съда, за да бъде изяснен случаят.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заедно със съпругата си Ивон се е сдобил през 2002 г. на много изгодна цена с парцел във вроцлавското предградие Опорув, който сега струва сто пъти повече. Това разкри вчера в. “Газета виборча” в статия под заглавие “Как се е обогатил Моравецки”, предаде БТА.

Става въпрос за земеделска земя с площ 150 декара, която през 1999 г. станала собственост енорията “Света Елжбета” по силата на закон за реституция на национализирани при комунизма църковни имоти.

Три години по-късно купувачът на парцела платил за него 700 хиляди злоти, като тогавашната пазарна цена била четири милиона злоти, т.е. шест пъти по-висока, пише “Газета виборча”.

Вроцлавският епископат твърди, че документите по сделката са изчезнали.

Търговията с недвижимости в областта Шльонск (с главен град Вроцлав) била разследвана от полската Агенция за вътрешна сигурност поради множество съмнения за корупция. През 2006 г. бъдещият премиер бил разпитван като свидетел и признал, че е узнал за възможността да купи имота от кардинал Хенрик Гулбинович - близък семеен приятел приятел.

Пред прокурорите Моравецки декларирал, че в момента на покупката не е имало одобрен план за регулация на въпросния терен. Вестникът обаче подчертава, че от предната 2001 г. е започнала процедурата по одобряването именно на такъв план. Това било общоизвестно и означавало, че цената на недвижимите имоти ще се увеличи.

“Газета виборча” твърди, че земята, която притежава семейство Моравецки, понастоящем се оценява на около 70 милиона злоти - сто пъти повече от цената на придобиване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа