Парче пъпеш зарежда с витамин С за цял ден

пъпеш

Не ги комбинирайте с животинска храна, обяснява лекарката

людмила емиловаСпециално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Пъпешите са един от най-желаните плодове на трапезата през летните месеци. Особено оранжевите сортове могат да бъдат истинска “бомба” по отношение на съдържанието си на провитамин А - бета-каротин, но предимствата им далеч не свършват с това. Те са прекрасен източник на витамин С. Само 200 грама, т.е. един средно голям резен от плода, ни осигурява цялото необходимо дневно количество на може би най-популярния антиоксидант - споменатия витамин.

Поради причината, че регулярно се консумират по-големи количества пъпеш, той може да се мери по съдържание на полифеноли и други фитонутриенти с дребните безкостилкови плодове. Просто хората обикновено консумират десетки пъти по-големи количества от него или както отговаря популярният д-р Майкъл Грегър на въпроса “Кой е най-полезният плод или зеленчук?” – “Този, от който ще изядете най-голямо количество!”.

Като член на семейство Тиквови, в малки количества пъпешът съдържа и характерните вещества, наречени “кукурбитацини” в случая А и В, които също имат ползотворно влияние върху човешкия организъм. В плода има задоволителни количества от витамини от група В, витамин К, магнезий, калий, както и малки количества селен, мед и цинк.

Пъпешът е богат източник на ликопен-каротеноид със силен антиоксидантен ефект. Съвременни научни изследвания доказват убедително ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Ликопенът се свързва и с по-нисък риск от рак на простатата и на дебелото черво.

Освен това оказва благотворно действие върху функциите на сърцето. Проучване на изследователи от Харвардския медицински институт е установило, че жените с високи кръвни нива на ликопен са с 33% по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, отколкото тези с най-ниски стойности. Комбинацията на ликопен с витамин С и калий в пъпеша подпомага активно намаляване нивата на лошия холестерол и работи в полза на сърдечното здраве.

С високото си водно съдържание (67 %) плодът спомага за контролиране нивата на кръвното налягане. Това се благоприятства и от комбинацията на водата с калий в пъпеша. Доказано е, че съдържанието му на калий (както и на магнезий) е по-високо от това в краставиците, крушите и зелето.

Заради ниския си гликемичен индекс - 27, и ниския гликемичен товар - 4, може да се консумира и от диабетици. Разбира се, в умерени количества. И нещо важно за всички. Пъпешът не бива да се приема като десерт след обилно хапване на животински храни. Комбинацията е опасна за здравето, тъй като предизвиква процеси на гниене и ферментация и така създава заплаха за развитие на рак на дебелото черво.

Най-добре е пъпешът да замести обеда или вечерята, а може да се консумира и през целия ден като основна храна в дни на разтоварване. Той е верен съюзник в борбата с килограмите, тъй като е с ниска калоричност - 42 килокалории на 100 грама.

И не на последно място - наличието на фолиева киселина го прави подходяща храна за бъдещите майки и малките деца, тъй като активира процесите на клетъчно образуване. Приема се, че около 150 грама от плода може да задоволи дневната потребност на организма от фолиева киселина.

Ако решим да използваме и семките на пъпеша, ще имаме прекрасен източник на омега-3 мастни киселини, както и на висококачествен протеин с ценен аминокиселинен профил.

В народната ни медицина семките се изсушават на слънце, без да се почистват от кашестата ароматна вътрешност, и се ползват като средство при болести на бъбреците и простатата.

 

Рецепти на Веселин Станков

Пъпешово смути и Ядково мляко

Много лесен начин да приготвим “Пъпешово смути” - тази свежа лятна напитка, е като блендираме 300 г пъпеш с малко парченце джинджифил, натрошен лед и лъжица кленов сироп. Не е необходима никаква вода.

За “Ядково мляко” блендираме семките на един средно голям пъпеш с 300 мл вода. Прецеждаме през торбичка за ядково мляко или обикновена цедка. Вкусът е впечатляващ.

Рецептите са на Веселин Станков - консултант-сътрудник в медицинския център на д-р Емилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве