ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сградата на Съвета на Европа в Страсбург

Комисията по мониторинг на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) препоръча на Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори, съобщиха от пресслужбата на Съвета на Европа.

Комисията заседава днес в Страсбург и одобри изявление във връзка с насрочените на 24 юни избори в Турция.

Комисията изразява най-дълбока тревога относно обявяването на предсрочни избори една година и половина по-рано от предвиденото. Тя припомня, че само месец по-рано в закона за изборите бяха направени изменения, които съществено променят правилата за вота и предизборната кампания.

В тях е включена възможност за сформиране на предизборни съюзи, но краткият период между приемането на тези нови правила и предстоящия вот дава твърде малко време на политическите партии да се адаптират и да завършат подготовката за вота.

Комисията по мониторинг на ПАСЕ припомня, че промяната на изборното законодателство три месеца преди избори е в противоречие с препоръките на Венецианската комисия.

В същото време 10-процентовият праг за влизане на отделна партия в парламента, който е най-високият в Европа, не бе променен, както призоваваше международната общност, включително ПАСЕ. Този изключително висок праг подкопава допълнително политическия плурализъм, отбелязва Комисията.

Тя изразява също съжаление за това, че в деня, в който бяха обявени изборите, парламентът одобри седмото поред удължаване на режима на извънредно положение в страната, въведен след осуетения опит за преврат през юли 2016 г. Като повтори опасенията на Венецианската комисия, Комисията по мониторинг на ПАСЕ подчерта, че в режим на извънредно положение и продължаващи операции на силите за сигурност в Югоизточна Турция е невъзможно да бъдат произведени истински демократични избори.

Извънредното положение в Турция доведе до диспропорционални мерки и неприемливи ограничения на основни свободи, в частност свобода на изразяване, на медии и на събирания. Това засегна по негативен и диспропорционален начин опозиционните и критичните гласове, както посочи ПАСЕ в своя резолюция от 2017 г.

Комисията по мониторинг изразява съжаление, че от тогава не е забелязан напредък. Голям брой депутати от опозицията (10), журналисти (около 150) и правозащитници остават задържани, а мнозина други са изправени на съд по обвинения, свързани с тероризъм. Много неправителствените организации бяха затворени. Много медии бяха закрити или закупени от проправителствени бизнесмени. Новоприет закон затегна контрола върху онлайн съдържанието. Това още повече стесни пространството за необходимия демократичен дебат по време на избори, който изисква достъп до пълна и точна информация, за да може гласоподавателите да направят своя информиран избор между кандидатите, посочва Комисията.

Няколко предвиждания в новата изборна система предизвикват сериозни въпроси за сигурността и прозрачността на вота, както и за възможна намеса на изпълнителната власт. Комисията по мониторинг на ПАСЕ е загрижена по-специално от възможното присъствие на полицейски сили в избирателните секции и от решението да се приемат неподпечатани бюлетини, което обезсмисля употребата на подпечатани бюлетини като мярка за сигурност.

Комисията също така съжалява, че не е последвала реакция на предишни препоръки на ПАСЕ, на Групата държави срещу корупцията (ГРЕКО) и на Офиса за демократични институции и човешки права към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, свързани с медийното отразяване и финансиране на предизборните кампании и политическите партии.

Затова Комисията по мониторинг на ПАСЕ е решила да сезира Венецианската комисия за измененията в изборния закон на Турция, приети през март 2018 г., и свързаното законодателство.

Комисията по мониторинг е дълбоко загрижена, че този неблагоприятен контекст ще попречи на провеждането и организирането на истински демократични избори, което поставя в опасност легитимността на целия процес.

Комисията на ПАСЕ призовава Турция да спазва основните права на Съвета на Европа, включително произвеждането на свободни и честни избори. Тя отбелязва също, че тези избори имат голямо значение, защото ще бъдат последната стъпка в преминаването към президентска система, която ще разшири правомощията на президента на Републиката и ще ограничи баланса на властите.

Комбинацията от всички тези фактори отправя сериозно предизвикателство към демократичното естество на изборите. Затова Комисията по мониторинг на ПАСЕ препоръчва на турските власти да отложат изборите.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа