Паспортна служба в Разград ще работи и в събота заради големия наплив

По близо 200 човека дневно чакат на опашки

Заради големия наплив на граждани, които вадят лични карти и паспорти, сектор „Български документи за самоличност“ в Областната дирекция на МВР в Разград ще работи и в събота от 9 до 15 часа. От там уточняват, че само ще се връчват издадените документи.

До извънредния работен ден се стигна, след като тази седмица за Байрама се върнаха много хора, които са зад граница и съчетаха празничните дни с подаване на документи за подмяна на карти и паспорти, които изтичат. Така от понеделник всеки ден пред сектора има опашки от по близо 200 човека, които имат ограничено време на престой у нас и напливът е огромен, казаха служители.

Обичайно големите опашки са през юли-август, когато са отпуските на работещите в други градове или държави.

От дирекцията уточниха, че тази година изтичат 3 853 лични карти, 8 265 паспорта и 3 240 шофьорски книжки.

Догодина в Разград обаче ще бъде стълпотворение, тъй като тогава трябва да се сменят близо 22 000 лични карти, над 15 900 паспорта и 8 524 свидетелства за управление на превозни средства.

От полицията припомнят, че по закон лична карта с изтекла валидност трябва да бъде подменена в 30-дневен срок, а паспорт – в 3-месечен. Изтеклите документи се връщат в паспортната служба. В противен случай санкцията е от 20 до 150 лв.

При изгубване или повреждане на български документ за самоличност глобата е от 30 до 200 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони