Патриархът с благодарствен молебен за 1125 г. от Преславския събор

Втората българска столица Велики Преслав чества своята 1125-та годишнина. По този повод в неделя Негово Светейшество Неофит I Патриарх Български и митрополит Софийски ще отслужи благодарствен молебен във Владетелската базилика в археологическия резерват. С молебена се поставя началото на 10-дневни тържества по повод годишнината от знаковия за българската история Преславски църковно-народен събор, по време на който градът е обявен за столица на България, а цар Симеон се възкачва на престола.

„Смятам, че трябва да напомняме за тези събития на целия български народ, на Европа и дори само фактът, че сме дали азбуката на толкова много хора, е един мотив цялата държава да бъде обединена около такива положителни събития“, обяви на брифинг пред журналисти в петък кметът на старопрестолния град Александър Горчев, който е доктор по история.

Преди молебена в неделната утрин в Катедралния храм във Варна ще бъде отслужена литургия в присъствието на Патриарх Неофит и там той за първи път ще прочете патриаршеско си послание. Така честванията излизат извън старопрестолния град. Ще продължат вечерта със спектакъла "България през вековете" на ансамбъл „Българе“ на открита сцена в археологическия резерват.

На 24 септември Преслав ще бъде домакин на концерта "Обичам българската музика" с участието на Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Плевенската филхармония. На 29 септември са предвидени спортни прояви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България