Патриарх Неофит оглави тържествената служба за Второ Възкресение

Снимка: Архив

Патриарх Неофит оглави днес богослужението за т.нар. Второ Възкресение Христово, което се състоя в митрополитската катедрала "Св. Неделя". На празничната служба бяха четени текстове от Евангелието на различни езици.

В храма главният секретар на Светия синод на БПЦ Мелнишкият епископ Герасим прочете Патриаршеското и Синодално пасхално послание за Великден, в което се казва: Тържествувайки с радостта от Христово Възкресение, нека пребъдваме в неговата светлина и да бъдем носители на тази светлина свидетели и апостоли Христови, които с живота и делата си и днес благовестят на всички за победата на Спасителя и за изгрялата в утрото на Пасха светлина на живота. Нека всяко наше слово и дело бъдат потвърждение на това спасително благовестие и свидетелство за него, защото това е нашето призвание - да освещаваме и да преобразяваме самите себе си и да разпръсваме чудната светлина на Възкресението, възсияла в третия ден от празния гроб, защото затова дойде Христос, "за да просвети ония, които са в тъмнина и сянка смъртна, и да насочи нозете ни в пътя на мира" (Лука. 1:79).

Патриархът и митрополите от БПЦ пожелават на всички вярващи "да бъдем вестители на радостната вест за Възкресението и носители на Божия мир и на Божията всеопрощаваща любов. На всички "да кажем: "Братя" и всичко да простим заради Възкресението" (из Пасхалните стихири). Защото Христовата жертва бе принесена за всеки и спасителните плодове от Христовата победа над злото и смъртта са плодове на "истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света" (Йоан. 1:9). Тази светлина днес огрява всекиго от нас и целия свят, и тя е, която трябва да свети и от самите нас, та чрез нас да се прослави Небесният наш Отец (вж. Мат. 5:16).

Като поздравяваме и приветстваме с радостта от Христовото Възкресение всички верни чеда на Светата ни Църква в Родината и далеч от нейните предели,н пожелаваме на всички мир и светлина в душите и сърцата, "благодат и познаване на Господа нашего и Спасителя Исуса Христа" (2 Петр. 3:18), светла пасхална радост и единство във вярата и в нашата надежда, защото едно тяло сме всички ние и към една надежда сме призвани, надежда за вечен живот, който неизменният в словото Си Бог обеща преди вечни времена", пожелават патриарх Неофит и архиереите.

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас, благослови Негово светейшество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България