Патриарх Неофит: Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда

Българската православна църква отбелязва Успение Богородично. Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна, на много места ще преминат и литийни шествия с иконата на Божията майка. Днешният ден е храмов празник на два от най-големите манастира у нас - Бачковския и Троянския.

"Празникът на Света Богородица и нейното успение ни дава много духовна радост и надежда да бъдем под нейното покровителство - небесно, защита на нашия живот и напредък в благочестието и добродетелите на Християнството. Бог е милостив и състрадателен. Да се успокоят тези, които са пострадали от беди, да се вслушаме в техния вопъл и както Света Богородица ни е обещала да бъде с нас през всички дни да бъде и с тези, които страдаха и които се надяват на нашата помощ и топла грижа.", каза патриарх Неофит пред БНТ.

Лично негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.

Много миряни от вчера се стекоха към светите обители, за да се поклонят пред Дева Мария и да се помолят за здраве. Богослуженията започнаха още снощи. Лично негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавява празничната литургия в Троянския манастир, където се съхранява и чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица". По-късно иконата ще бъде изнесена от храма с литийно шествие.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България