Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Българският патриарх Неофит получи със званието „Почетен гражданин на Перник. Днес, в деня на Св. Иван Рилски, когато Перник чества Ден на града, на Негово Светейшество бяха връчени почетните знаци на тържествена сесия.

По случай празника - 19 октомври, се проведе извънредна сесия на Общински съвет, на която присъстваха областния управител Ирена Соколова, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, духовници, общински съветници и други официални лица, съобщиха от областната администрация.

На тържественото заседание със званието „Почетен гражданин на Перник“ освен Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, бе отличена и спортистката - носителка на много награди от европейски и световни първенства по кикбокс и таекуондо - Василена Йорданова. Двамата получиха отличията и придружаващите ги символи на общината лично от председателя на Общинския съвет.

Инициативен комитет, съставен от именити перничани, видни общественици, духовни водачи, партийни лидери и оглавяван от областния управител Ирена Соколова, както и подкрепен от широка гражданска подписка, предложи Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит да бъде удостоен с почетния знак „Почетен гражданин на Перник“.

В мотивите за предложението се посочва, че така се продължава традицията кръглите годишнини от обявяването на Перник за град да бъдат увенчавани и с духовни достижения. През годините Негово Светейшество спомага за възраждането на десетки църкви и манастири в Област Перник. Незаменима е пастирската му и духовна грижа към миряните от този регион

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България