Патриотите и Нинова ядосани на Ердоган

Снимка: Архив

Остри реакции срещу турския президент Реджеп Ердоган се чуха днес в кулоарите на българския парламент. Причината е изказването на Ердоган при официалното му посещение в Гърция вчера. По време на срещата с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос, турският държавен глава обясни, че има някои детайли в Лозанския договор от 1923 година, които не са ясни. Именно по това споразумение се определя границата между България и Турция, макар че страната ни не е страна по него, защото не е сред победителите от Първата световна война.

Думите не Ердоган бяха посрещнати на нож в Гърция, тъй като са разтълкувани като намек за промяна на границите на Балканите.

Днес в НС и част от бългатските политици направиха негативни коментари за случая.

"Повод за притеснение е всяко изявление за промяна на международни договори особено когато става въпрос за територии. Ако не ме лъже паметта Външно министерство е поискало обяснение. Не знам какъв е отговорът, тъй като съм тук в парламента в момента. Едни подобни неща не трябва да ги пропускаме и да се правим, че не ги виждаме“, заяви вицепремиерът и министър на отбрната Краисмир Каракачанов.

"Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като именно тя е засегнатата в случая страна. България също ще излезе със своето становище. В подобни ситуации обаче не е хубаво да се бърза, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено", каза и другият вицепремиер Валери Симеонов в ефира на БГ ОН ЕЪР. Той обясни, че Обединените патриоти ще се обявят категорично против всякакви подобни претенции и ревизии за териториални граници към настоящия момент на Балканите.

"Това е взривоопасно. България може да има много по-основателни искания към териториите на Македония, но все пак сме подписали Договор за добросъседство. Трябва да запазим добрите си отношения с тях", допълни Симеонов.

От НФСБ на Валери Симеонов излязоха с официална позиция:

"Национален Фронт за Спасение на България осъжда остро изказванията на Президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган за ревизия на договора от Лозана като неприемливи, абсурдни и застрашаващи мира и добросъседството на Балканския полуостров. Лозанският договор регламентира граници на Гърция и Турция, в частност и България, както и установява права и задължения относно третирането на етнически малцинства в региона. Договорът е приет с международен консенсус и води до формирането на съвременната Република Турция. Да се ревизира този договор с 94-годишно закъснение би било абсурдно от историческа, политическа и юридическа гледна точка. Това би повдигнало въпроси за многопосочни, а не както Президентът Ердоган се надява – едностранни, териториални претенции, като поражда риск от преселение на етнически малцинства през границите на трите държави и потенциално би довело до безпрецедентна криза и конфронтации. Нелепи са твърденията за наличие на турско малцинство в Северна Гърция, тъй като там от древността и понастоящем живеят исторически български общност".

По темата взе отношение и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо. То генерира напрежение и повлиява негативно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа", написа Нинова в профила си във фейсбук. И допълни, че очаква да види официалната позиция на българското правителство.

Малко преди 13:00 часа излезе и официалната позиция на МВнР, от която става ясно, че турският посланик е бил на среща във ведомството.

"Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми. Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика