Патриотите се целят в два мандата в Търновско

Два мандата от Великотърновска област очакват да спечелят Обединените патриоти на предстоящите извънредни парламентарни избори. Те са събрали 22 000 гласа на Президентските избори и ако резултатите се повторят, могат да разчитат на двама депутата. Това обяви в четвъртък народният представител доц. Милен Михов.

"Ние влизаме в тези избори с летящ старт след успешните президентски избори. В областта сме близо до ГЕРБ по резултат. В общините Свищов, Полски Тръмбеш и Златарица сме втори, надминавайки ГЕРБ", коментира доц. Михов.

Според него по време на президентския вот е станало ясно, че има бързо сработване между ВМРО, АТАКА и НФСБ и затова няма никакво съмнение, че те ще се явят така и на предстоящите избори за Народно събрание.

"Това е ясно също както, че ще съмне!", каза Михов.

Депутатът допълни, че още не е говорено как ще се разпредели листата в областта, но ще се използва добре познатата формула на ВМРО -"Местни, свестни и известни”. Доц.Моихов подчерта, че не е редно да се прави промяна в Избирателния кодекс преди изборите. Освен това на предстоящия вот малките партии ще станат големи, а големите ще станат по-малки.

Доц.Милен Михов направи отчет и за дейността си в Нардното събрание като заместник-председател на Комисията по образование и член на Комисията по отбрана. Той е вносител и съвносител на 34 законопроекта за изменение и допълнение. Две от предложенията му са за конституционни промени. Внесъл е и 35 предложения за изменение и допълнение на отделни законопроекти между първо и второ четене. Михов е съавтор на 7 предложения за решения и на 3 декларации. От трибуната на Народното събрание е отправил 9 актуални питания към министри от кабинета.

"В мандата си съм посетил многократно всички общини от областта. Правил съм срещи с избиратели, професионални гилдии, учители. В своята дейност трябва да кажа, че нямам наказания от председателя на Народното събрание. Не са ми правили забележки, не са ми обръщали внимание и не са ми отнемали думата в залата. Нямам неизвинени отсъствия”, изтъкна доц. Михов.

Част от законодателните инициативи на доцентът историк са действащи закони. Сред тях е поправката към Стратегията за развитие на висшето образование, която вече е действаща и даде възможност за увеличение на квотата за обучение на етнически българи от чужбина в родните университети. Тя беше вдигната на 1000 души от 400 . От тази законодателна инициатива са се възползвали 800 българи през последната година. Поправката даде възможност и на нашенците от общностите зад океана да бъдат приемани в български висши учебни заведения.

Доц.Михов определи като добри и допълненията в Закона за насърчаване на научните изследвания.

Той отбеляза и поправки в Закона за предучилищното и училищното образование.

" Най - важната от тях е тази, която извежда на преден план съхраняването на българската национална идентичност като цел на предучилищното и училищното образование. "Въпреки противопоставянето на ДПС , ние от ВМРО и ГЕРБ го приехме, защото трябва да се работи над съхраняването на българската национална идентичност", обясни Михов. "Сега, който и да е министър, трябва да изпълнява този закон”, каза още депутатът.

Има и законодателни инициативи, които не са успели да минат в Народното събрание като предложението на доц.Михов и Патриотичния фронт за връщане на наборната военна служба при мъжете и въвеждане на задължително военно обучение при учениците, навършили 16 години. Не е приета и промяна на Закона за развитие на академичния състав.

Поводите за гордост на доц. Михов е предстоящата промяна в Закона за движение по пътищата, според която собствениците и ползователите на ретро автомобили ще могат да ги регистрират. Това ще стане с промяна, в която ретро автомобилите ще бъдат наречени исторически и ще има специален режим за регистрацията им.

"В България има много хора, които притежават такива автомобили, те ги поддържат, но не могат да ги регистрират. Това лишава хората от възможността да ги виждат по пътищата", обясни Михов. Определението за исторически автомобил означава, че колата трябва да е на минимум 30 години, да бъде в състояние близо до фабричното производство, с работеща оригинална система и да се сертифицира по стандартите", обясни доц. Михов. В България има между 200 и 300 колекционери на такива автомобили, повечето от които притежават поне по два такива. Сред тях е и самият той, който е фен на марката "Трабант" и кара такъв автомобил.

Народният представител коментира и политиката на Бойко Борисов. "Г-н Борисов се сети, че трябва да се бори битовата престъпност и да се работи срещу циганската престъпност, заявявайки, че във всяко село ще има полицай. За съжаление две седмици преди края на неговото правителство. Въпреки че още преди две години поставяхме въпроса за битовата престъпност. Вероятно това ще бъде оценено като едно добро предизборно обещание на ГЕРБ и доказателство, че те са приели нашите идеи в края на мандата си”, коментира доц.Михов.

"Предизборната кампания на практика започна и правителството на Борисов работи като предизборен щаб", твърди още доц.Михов.

Той прогнозира, че Обединените патриоти ще бъдат най-малко трети в Народното събрание. "Очевидно е, че без Обединените патриоти не може да се създаде стабилно правителство", подчерта доц. Михов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони