Патриотични игри 2018

Полша поиска от САЩ постоянна база на своя територия, но американските експерти са против

„Форт Тръмп“ ще даде повод на руснаците да се домилитаризират

От трибуната на ООН американският президент Доналд Тръмп смъмри Германия, но похвали Полша за активната й роля в отстояването на американските интереси в региона. Повод за това е не само полската готовност да купува американски втечнен газ, но и обявеното решение да изгради американска военна база на своя територия. Тя ще струва $2 млрд. , платени от полския бюджет и ще се казва… “Форт Тръмп”.

Американският президент заяви, че “Щом те се канят да платят, естествено ще обсъдим нещата”. Тръмп има основание да бъде доволен, защото това е първото проявление на неговата нова стратегия към съюзниците “сигурност срещу пари”.

Според обявеното към момента полската страна се надява във “Форт Тръмп” да бъде разположена една тежка бронетанкова дивизия с постоянна дислокация, което е оптимистично като намерение. Армията на САЩ разполага с две бронетанкови дивизии (1-ва танкова дивизия и 1-ва кавалерийска дивизия), които са огромни по щат. Личния състав е между 18 и 20 хил. души с 348 бойни танка и от 128-320 хеликоптера. Само разходите по предислоцирането и издръжката на такова съединение ще надхвърлят първоначално отделените $2 млрд.

В своя статия бившия командващ на американските войски в Европа, ген. Бен Ходжис излага доста аргументи против такава постоянна база. В чисто военен аспект разполагането на голям контингент в Европа на постоянна основа ще трябва или да се увеличи съставът на въоръжените сили на САЩ като цяло или да се предислоцира едно от двете такива съединения от Щатите в Европа, а Конгресът едва ли ще одобри това. Като друг довод генералът посочва, че база на постоянна основа е

нарушение на Основополагащия договор Русия - НАТО

и подобно действие ще осигури на руските политици повод да заявяват, че сигурността на Русия е застрашена и да настояват за по-високи военни разходи. Такава база ще подхранва руските страхове пред заплахата откъм Запад. Независимо от заявеното желание за цяла дивизия вероятно в бъдещата база ще бъде разположена една бронетанкова бригада, но и към момента в Полша се намира на ротационен принцип такава бригада ( First Team) от същата Кавалерийска дивизия (1st Cavalary Division). Ходжис посочва също, че изграждането на форт е свързано с огромна работа по логистиката и инфраструктурата на обектите, докато ротацията дава възможност да се тренира прехвърлянето на войски през Атлантика в Европа, което е от особена важност за САЩ.

Полското правителство обаче е ръководено от съвършено други мотиви и те са свързани с нарасналата в пъти военна мощ на Русия. След решенията на срещата на НАТО през 2016 г. се взе решение за прехвърлянето на ротационен принцип по източните граници на алианса на 4 батальонни бойни групи (ББГ) в прибалтийските републики и Полша. След срещата на НАТО през 2018 г. беше решено сформирането на 30 ББГ с 30 дневна готовност. Дори това обаче не може да успокои Полша, когато от другата страна Русия разполага с боеготови 126 батальонни бойни групи.

Безпокойство предизвиква и проведеното учение “Восток-2018” - безпрецедентно по мащаб от 30 години, в което беше задействана близо 300 хилядна армия.

Бойните възможности, овладяването на бойната техника и качествено новото въоръжение бяха демонстрирани тази година в поредица от военни изложения. От 2013 г. в Русия се провежда международно военно състезание “Танков биатлон”. Това е бойно-приложно състезание между танковите екипажи на полигон “Алабино”, включващо преодоляване на полоса с препятствия за демонстриране на умението за управление на танка, стрелба с основното оръдие и допълнителното въоръжение по различни видове мишени. Допускат се участия и на различни видове танкове.

Като правило китайските участници използват свой боен танк Type 96B. Състезанието преминава в три етапа, като има щафетно и индивидуално представяне. Тази година участниците бяха от 28 държави, като освен страните от ОНД участваха Китай, Индия, Иран, Венецуела, Виетнам, Сърбия, ЮАР, Кувейт и др. Такова състезание от две години започна да се провежда и между някои държави от НАТО и партньори в Германия Strong Europe Tank Challenge (SETC). Масовото навлизане на безпилотни летателни апарати във войските и вниманието, което руското командване отделя на този елемент от войсковото осигуряване, предизвика организирането за втора година на военен Дрон-биатлон. Освен демонстрацията на умения по пилотиране, операторите на дроновете трябва да избягват заслепявания от лазерни лъчи и мрежи-капани. За наградата на Министерството на отбраната се състезаваха оператори на безпилотни разузнавателни апарати от Израел, Корея, Испания, Обединените арабски емирства и Беларус. Безспорно най-важното изложение на военна техника беше “Армия- 2018”.

На обща площ от 200 хил. дка в парка “Патриот” в Подмосковието бяха изложени повече от 26 хиляди експоната от въоръжение и бойна техника от 1200 фирми и конструктурски бюра от 8 държави.

На бойните полигони за сухопътна техника “Алабино” и на летище “Кубинка” ежедневно се провеждаха демонстрации и бойни стрелби. Най-новите образци на военната техника, платформата “Армата” в нейните разновидности основен боен танк Т-14 и бойна машина на пехотата Т-15, “Курганец -25”, както и бойната машина за огнева поддръжка на танкове “Терминатор”.

Платформата „Армата“

осигурява нов вид защита на личния състав, като екипажът от трима души се намира в специална защитена титаниева капсула. Машините са с необитаеми бойни куполи, където се намира въоръжението с изцяло автоматизираните системи за управление. Покритието е от специален радиопоглъщащ материал, а защитата се осигурява от комплекс за активна защита (КАЗ) “Афганит”. Същата е базирана на съвършено нов принцип, като освен бронировката е създаден и цял комплекс от различни средства за противодействие. Бордов радар с 4 бр., активно фазирани антенни решетки АФАР с интегрирани ултравиолетови пеленгатори за ранно откриване на целите. Наземно и въздушно разузнаване следи обстановката около машината.

При разкриване на атакуващ снаряд или ракета, системата автоматично предприема поредица от действия като освен пасивните димни завеси, лазерно и инфрачервено заслепяване на оптиката, има и активно противодействие.

При наличие на атака бордовият компютър автоматично обръща към опасното направление куполата с най-защитената бронирана част, изчислява по траекторията полета на ракетата и мястото от където е пусната и нанася контраудар. Благодарение на двата допълнителни доплерови радара се определя скоростта и разстоянието на ракетата до машината и срещу нея се изстрелва сноп от разрушаващи елементи.

Танкът Т-14 е въоръжен с гладкостволно оръдие 125 мм или 152 мм 2А83 с 45 снаряда и две картечници 12,7 и 7,62 мм. Неговият вариант като БМП е Т-15 с екипаж от 2 души и десант от 9. Въоръжен е с 30 мм автоматично оръдие, 7,62 мм картечница и 4 бр. свръхзвукови ПТРК “Атака”, БМП “Курганец- 25”е със същото въоръжение но с 3 души екипаж и 8 десант.

По време на изложението бяха проведени и бойни стрелби на полигон с участието на танкове Т-80, Т-90 , Т- 14, бойни роботизирани комплекси “Уран” 9, 122 мм САУ, реактивни системи “Торнадо”.

Роботизирането и въвеждането на електромобилите във военната техника е застъпено много сериозно при разработването на новите системи . Безпилотните летателни апарати са абсолютен хит във всички модерни армии.

Демонстрирани бяха електрически машини тип “Бъги”, електромобили и електромотори за армейски и полицейски нужди.

Новостите в авиационната техника са представени в обновените ударни хеликоптери Ми-28Н, Ми-35П, Ми-35М, транспортните Ми-17 В-5.

На специално авиошоу взеха участие и

китайска авиационна група

със седем изтребителя J-10.

След свалянето на руския самолет Ил-20 над Сирия в следствие на действията на израелската авиация, Русия обяви, че доставя на сирийската армия 4 броя противозенитни комплекси С-300, както и системи за радиоелектронна борба и заглушаване на сателитните комуникации. На изложението бяха представени същите системи. Конкретно зенитно-ракетния комплекс С-300 вариант ПМУ представлява комплекс от 12 пускови установки с по 4 ракети всяка (общо 48 бр.в комплекс). Той поразява аеродинамични цели от 40 до 200 км. включително крилати ракети и балистични цели от 5 до 40 км., летящи със скорост до 8,5 Мах (скоростта на звука). Многоканалната система дава възможност да се води огън едновременно по 6 цели като те се обстрелат с по две ракети.

Комплексът "Красуха С-4"

е предназначен за радиоелектронна борба РЕБ. Станцията анализира сигналите от РЛС и им въздейства чрез заглушаващо излъчване, подавя наземни и авиационни радари, вкл. АУАКС, сигналите на разузнавателните спътници и безпилотните средства.

Системата “Жител” е предназначена за разкриване, пеленговане и радиоподавяне на системите за навигация GPS, мобилните и мрежови комуникации и сателитните системи за свръзка. Нарастващата военна активност на границите между Русия и НАТО, новите системи за въоръжение и ескалацията на конфликта в Сирия създават повишен риск от инциденти и военен сблъсък не само на територията на Близкия Изток но и по цялата граница на съприкосновение от Полша, през конфликта в Украйна и Източното Средиземноморие.

Ускоряването на проектите за модернизация на българската армия и скоростно закупуване на модерни оръжейни системи и въвеждането на новите безпилотни средства и роботизирани системи са от жизнено значение за поддържане на отбранителните способности на страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи