Патриоти от Комитет „Васил Левски” в Търново искат Календар на паметните дни в българската история

За отбелязване на годишнината от обесването на Апостола на свободата Васил Левски на 18 февруари в цялата страна за пореден път настояват патриоти от Общинския комитет „Васил Левски” във Велико Търново. Според членовете на комитета е недопустимо в София и на други места в страната годишнината от обесването на Дякона да се отбелязва на 19 февруари.

„През 2009 г взехме решение, че на Велико Търново му отива да покаже характер и да започне да почита Левски на правилната дата – 18 февруари. В старата столица това се прави от тогава, но до ден днешен в София и много други градове се организират ритуали по поднасяне на венци и цветя на 19 февруари”, обясни историкът проф. Петко Петков.

Той допълни, че за щастие в учебниците вече пише правилната дата. "Но как да обясним на децата защо четат 18 февруари, а те излизат с цветя на паметника на 19 февруари", коментира още проф.Петков.

Полковникът от резерва Марко Златев обясни, че през 1945 г по инициатива на тогавашния началник на Националното военно училище е издадена заповед патрон да бъде Васил Левски и това е станало на 18 февруари, защото това е датата на смъртта на Апостола. До 1950 г това е била официалната дата, която е била и празник на училището. Във вестник „Работническо дело” обаче е излязла статия на 19 февруари, в която пишело: „На днешния ден Васил Левски увисна на бесилото…” От тогава остава датата 19.

„Не може да допускаме една грешка години наред да се повтаря”, категоричен е Златев.

Безспорен исторически факт е, че Васил Левски приключва земния си път на 6 февруари 1873 г. по стар стил, т.е. на 18 февруари по нов стил. През последните години историческата наука ясно се е произнесла в полза на датата 18 февруари и това вече е отразено в най – новите учебници по история, утвърдени от МОН, уточниха за пореден път от Общински комитет „Васил Левски”. От 2009 г във Велико Търново и други градове от областта честването се прави на правилната дата, по предложение на комитета. Въпреки доказаната грешка с неправилното изчисляване на новия стил, все още всенародното поклонение пред паметта на Апостола в София и други големи градове е на 19 февруари.

"Обяснението „по традиция” е несериозно и не говори добре за историческата култура на българите, категорични са от комитета. И дават пример с честването на рождението на Васил Левски, което винаги е ставало на 18 юли – точно 12 дни след датата на раждането му, която по стар стил е 6 юли. Никой не спори, че денят на рождението на Христо Ботев, който е на 25 декември по стария стил, с 12 дни разлика по новия е 6 януари. Няма възражения и срещу новия стил 18 септември на обявеното на 6 септември 1885 година Съединение на Княжество България и Източна Румелия.Нито отбелязването на Санстефанския договор, подписан на 19 февруари 1878 г. по стар стил, правилно датиран с 12 дни разлика на 3 март. Така е и с редица други исторически дати, припомнят от Общинския комитет. Единствено по отношение на датата на гибелта на Апостола се проявява многогодишно и съзнателно упорство. Това е просто математически факт.

„С такова двойнствено отношение към паметта на Левски трудно ще спазим завета му, че всичко се състои в нашите задружни сили!”, категорични са родолюбците от Общинския комитет.

Затова членовете му настояват и за създаването на Календар на паметните дни в нашата история. Така ще има най – после яснота за всички важни исторически дати.

Ново знаме с лика на Апостола на свободата ще бъде осветено в петък от отец Асен в Катедралния храм в старата столица. Предстоят и други инициативи на комитета, чиито най – малки членове са 5 – годишни деца от Детска градина „Соня”. Книга и документална изложба, свързани с последните разкрити документи за големите български революционери Васил Левски и Георги Бенковски ще бъдат представени на 23 февруари във фоайето на Регионалната библиотека "П.Р.Славейков" в болярския град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България