Патриотът Контрера от ВМРО: Такса „солидарност“ за водата е безумие

Карлос Контрера

Общинският съветник от ВМРО – Българско национално движение и председател на „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ Карлос Контрера за пореден път опонира на министъра на регионалното развитие по отношение на водната реформа. Острата реакция на столичния общински съветник от групата на Патриотите е породена от анонсираните предложения за въвеждане на „такса солидарност“ и безплатно количество вода на ден за всеки „социално уязвим потребител“. МРРБ обяви, че до две седмици ще започне обсъждането на това предложение.

Според Карлос Контрера, който от години изобличава неуредиците във ВиК сектора и проблемите с концесията на „Софийска вода“, това предложение на министър Нанков е меко казано екзотично. Общинският съветник от ВМРО твърди, че ако се приеме подобна поправка и се гарантира безплатно ползване на вода и такса „солидарност“, злоупотребите и кражбите на вода ще се увеличат, ВиК операторите ще изпаднат в колапс и утре някой пак ще иска шоково увеличение на цените.

Представителят на ВМРО в СОС твърди, че държавата се кани да преразпределя огромен финансов ресурс, за да плаща сметки на уж социално уязвими лица, но това ще е за сметка на изрядния потребител, който един път ще си плаща сметката, втори път ще дотира някой някъде през данъците и бюджета.

За мен това предложение е израз на пещерен социализъм. МРРБ отваря широко вратите за злоупотреби. Виновен и наказан ще е редовият и почтен потребител, който ще поеме цялата тежест, докато държавата си играе на популизъм и евтин социализъм. Как и кой ще отчита ежемесечно това безплатно потребление, кой ще плаща тази „такса солидарност“, защо по административно-командната метода държавата се меси в договорни отношения? Аз недоумявам откъде идва този полъх – всички знаем, че облагодетелствани ще бъдат циганските гета, неизрядните общински наематели, които са на база и не плащат вода. Е, сега държавата ще им плаща по 1.5 куб.м. на месец, само че с общите, публичните пари. Министър Нанков явно много често си общува и хортува с БСП, защото те обещават наляво и надясно водни помощи. Явно обаче е сбъркал, защото той не е министър в социалистически кабинет, избран с гласовете на леви партии. Остро възразявам срещу подобни експерименти. Хаосът ще е пълен, защото потребителят сега освен своята сметка ще трябва да дотира и още милиони кубици вода, които някой безплатно щял да ползва понеже бил социално уязвим. Като знаем какъв е контингентът в тази категория си представям тумбите цигани как се редят вече и за водни помощи, заявява Карлос Контрера.

Припомняме, че общинският съветник от ВМРО отдавна се противопоставя на тази идея с аргумента, че всеки, който потребява определено количество вода, трябва да си я плаща. Преди месец той и евродепутатът Ангел Джамбазки поискаха и оставката на КЕВР заради хаоса във водния сектор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика