Патриот не означава митничар

Откакто се помня, демокрацията у нас е заплашена от международния транспорт. Едни мистични автобуси тръгват от Турция и преобръщат иначе най-почтените избори в света - българските. Добре замислените политики, написани на „Раковски“, „Позитано“ и в административната сграда на НДК, се сриват, защото едни хорица идват тук и подкрепят ДПС, а вече и ДОСТ. Тези дни ставаме свидетели на спонтанни блокади на границата, при които „истински българи“ застават с почтената си гръд и туптящите си сърца на КПП-тата и така защитават демокрацията. Малко би било да се каже, че това е детинщина. Малко би било да се каже, че това уви... връзва. Най-странното е, че тази страшна приказка за Торбалан работи повече от две десетилетия и някои хора живеят прекрасно на гребена на страха.

Да ви имам патриотизма! Обичта към родината и преклонението пред нея, какъвто е смисълът на думата „патриотизъм“, има съвсем други измерения. Кой каквото ще да ви разказва и приказва, нашата нация е съставена от много етноси, като българите очевидно сме доминантни, но следват турци, роми, власи, казълбаши, сърби... че дори и фамилията Халваджиян (която наскоро ги видях в снимки - огромна е). Всички ние, различните, си градим нашия си дом България. Едните вярват в Христос, другите - в Мохамед, трети - в баба Ванга, четвърти правят телевизия и „Като две капки вода“. Пъстра ни е държавата и хубава. Единственото, което трябва да ни засяга, е как да правим тази държава просперираща и да живеем още по-добре. С омраза не става, но очевидно политиката и партизанщината нямат това предвид. Всеки иска властта, а очевидно „Обединените патриоти“ се хранят с ненавистта.

Както казах, с този туризъм ни плашат от десетилетия. Неслучайно и онази тъпоумна-уж-карикатура, която показва как навремето османците са ни превзели на коне, а днес Турция прави същото с автобуси, сработи толкова много. В социалните мрежи хората се възмущаваха, споделяха, ругаеха. И отново ни плашеха с ново османско владичество. Няма такова нещо. Ако българите ги беше страх от турци, нямаше да ходят на почивка в Анталия, да карат Нова година в Истанбул, да се възхищават на гостоприемството на онези, дето ни казват „комшу“ и „кардаш“.

У нас нямаше да има феномена „Хитрино“ дори. След като онези гадни цистерни взривиха малкото село, цяла България се стече и прегърна страдащите. Събрахме пари, помогнахме. А там бяха християни и мюсюлмани в едно - българи и турци. За мен това е България, това е патриотизъм. Да бъдем честни, такава е била българската нация. Единение от различни по вяра, дух, етнос и култура хора, които милеят за няколко неща - общ дом, ред, сигурност, любов между различните.

Няма никакво съмнение, че днес Турция по свои си причини се бърка доста сериозно във вътрешния живот на България. Това го правят всички съседни държави и трябва да се казваш Митоди, за да смяташ, че нямаш нужда от държавна сигурност. Само че, както каза наскоро един наш гост в „Труд“ - държавата да си върши своето, а ние да вярваме в Божието.

Само преди няколко месеца изхвърляхме от страната ни турци, които молеха за политическо убежище, а днес виждаме, че за персона нон грата се обявяват високопоставени турски чиновници, които работят против държавата ни. Говорим в рамките на месеци. Кое от двете според вас е патриотизъм?

Патриотизъм означава добър мениджмънт на собствения дом, където живеем всички ние, и нищо повече - не бива да има омраза, а затварянето на граници за туристически агенции е тъпа детинщина.

Всеки български гражданин, независимо дали живее в Турция, Германия, САЩ, Великобритания или Армения, има еднакви права - за живот, за щастие, за вот. Ако ще да идва с автобус у нас, той не е по-различен от тези българи, на които шефът им пуска уж премия за Деня на енергетика, аптеката или газостанцията, за да гласува за някоя партия.

И най-важното. Тези автобуси, които „Обединените патриоти“ спират, нямат никакво, ама абсолютно никакво значение за изборите - няколко милиона срещу няколко хиляди. Патриотите просто са застанали на онази бразда, за да вземат някой и друг дивидент, точно като онези корумпета с контрабандата. А патриот не означава митничар - това е сигурно.

 

Дойдоха, развяха и си отидоха

След шумния анонс, че “патриотите” ще блокират границите, нищо подобно не се случи.

И трите гранични пункта между България и Турция работят, информираха от МВР по повод опита за затварянето на пунктовете с цел ограничаване на т.нар. изборен туризъм.

Най-много протестиращи са се събрали на ГКПП Капитан Андреево. Те развяват знамена на политически партии и български флагове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари