Пауло Аутуори - Конкистадорът

Пауло Аутуори е новият треньор на “Лудогорец”. Бразилецът сменя на поста Димитър Димитров-Херо, извел “орлите” до седмата шампионска титла. Аутуори трябваше да работи заедно с българина, но Херо не пожела да дели спортно-техническата власт с никого и напусна. Така 61-годишният специалист, привлечен за главен мениджър, пое изцяло функциите на Димитров. И докато в България всички питат световната търсачка “Гугъл” кой е той, то в Бразилия сеньор Аутори отдавна е със статут на жива легенда.

Пауло Аутуори е същински конквистадор. Работил е в пет държави на три континента. Отвоювал е 9 трофея.

България ще е неговата шеста страна в богатата му и успешна кариера. Отборите, които е водил, не могат да бъдат преброени на пръстите на ... две ръце. Общо са 26, без да броим “Лудогорец”. Но това е нещо нормално, тъй като кариерата му започва през далечната 1975-а. И от този момент той работи без прекъсване вече 43 години както в родината си, така и в други точки на света.

Любопитното е, че никога не е бил професионален футболист. Занимава се е с футзал. Мечтата му да стане професионален играч обаче рухва заради заболяване от детски паралич в тийнейджърските години. Болестта го оставя с атрофирал крак. Въпреки това, бразилецът не се отказва от мечтата си да работи на най-високо ниво в най-великата игра.

Първите му стъпки са като кондинционен специалист в щаба на “Португеза”. По това време завършва университета “Кастело Бранко” в родината си. Там Аутуори изкарва и треньорски курс, за да поеме в последствие бразилския тим. В края на 80-те поема към Португалия. Там той води “Насионал”, “Витория” (Гимараеш) и “Маритимо”.

Едва през 1995-а обаче постига първия си значим успех. Специалистът се завръща като силния човек в бразилския “Ботафого” и извежда тима до шампионската титла. След големия триумф поема отново към Португалия, заставайки начело на “Бенфика”. Въпреки доброто представяне, отборът остава трети в крайното класиране. Това не задоволява Аутуори и той поема обратен курс към родината си.

Докато е в Португалия работи с трима българи - Илиан Илиев, Антони Здравков и Красимир Наков.

А в Бразилия е бил начело на 15 клуба. Това са “Португеза”, “Америка” (Рио де Жанейро), “Сао Бенто”, “Мариля”, “Бонсуксесо”, “Ботафого”, “Крузейро”, “Фламенго”, “Интернасионал”, “Сантос”, “Гремио”, “Васко да Гама”, “Сао Пауло”,”Атлетико” (Паранаензе) и “Атлетико” (Минейро), където се засича и с мегазвездата Роналдиньо.

Прави впечатление, че Аутуори не се задържа никъде за повече от година-две, с изключение на първите му клубове в кариерата. Най-дългият му престой на едно място е в “Португеза” - в периода 1975-1979 г.

Освен превърналите се в традиционни за него дестинации Бразилия и Портуалия, наставникът е заставал начело на олимпийския отбор на Катар, а на клубно ниво е водил местния “Ал Раян”. Има опит и в Япония с “Кашима Антлърс” и “Серезо” (Осака).

В Южна Америка е работил също в перуанския “Спортинг” (Кристал) и националния тим на Перу. Това прави назначението му в “Лудогорец” неговата 27-а месторабота, което е един своеобразен рекорд.

Това е само сухата статистика. Аутуори е постигал големи успехи в Южна Америка. Той е печелил два пъти най-престижната континентална надпревара Копа Либертадорес. Първият път е през 1997 г. със “Сантос”, а вторият е през 2005-а на кормилото на “Сао Пауло”.

Същата година вдига и Междуконтиненталната купа, след като на финала неговият тим надделява с 1:0 над “Ливърпул”, спечелил същия сезон Шампионската лига. Безспорно 2005 година е най-успешната в кариерата на наставника, който след два месеца навършва 62 години.

Освен титлата в Бразилия с “Ботафого” той има и 2 щатски първи места на страната. С “Крузейро” печели Кампеонато Минейро през 1997 година, а през 2016-а триумфира в Кампеонато Паранаензе с “Атлетико”.

В Перу е истинска легенда, след като два пъти вдига титлата. Първият път с “Алианса Лима” през сезон 2000/2001, а на следващата година изкачва върха със “Спортинг” (Кристал). С “Ал Раян” пък на два пъти завоюва Купата на емира в Катар, така че за 43 години във футбола може да се похвали с 9 трофея. А сега не крие, че очаква витрината му да се обогати още, ако успее да наложи идеите си и в “Лудогорец”.

 

Цял свят отрази назначението

Часове, след като Пауло Аутуори бе представен като наставник на “Лудогорец”, цял свят отрази новината. “Eurosport”, “Fanatik”, “O Progresso”, “Mundo Deportivo” бяха само част от медиите, съобщили за треньорската рокада в Разград. В Словения местен портал пък обърна внимание на броя на клубовете, в които е работил бразилския специалист. Според “Ekipa24”, отборите са 37, но в действителност в някои от тях Аутуори е работил по повече от веднъж.

 

За него

„Лудогорец“ уцели в десетката

В “Лудогорец” има много бразилци, които предполагам, че бързо ще се сработят с Аутуори. Южноамериканците в клуба го знаят много добре кой е той. Ще имат огромен респект към него. Той е водил всички грандове в родината си и дори спечели световното клубно първенство през 2005 година. Смятам, че “Лудогорец” уцели десетката с него.

Антони Здравков, селекционер на младежкия отбор на България

 

Славно име

Без съмнение идва голямо име за треньор на отбора. В „Лудогорец” футболистите винаги сме приемали методите на работа на всеки един треньор. И този път няма да има изключение. Надяваме се с него да имаме още по-големи успехи.

Светослав Дяков, капитан на “Лудогорец”

 

Работил е само в грандове

Не съм работил с него, но знам, че е много голямо име. В Бразилия го хвалят доста. Работил е само в грандове. Има много успехи. Мнозина твърдят, че характерът му е прословут - изключително добър и честен човек. Всичко това, което знам ме мотивира много, за да работя под неговото ръководство. Ще направя всичко възможно да му помогна и заедно да направим от “Лудогорец” още по-голям клуб.

Марселиньо, футболист на “Лудогорец”

 

Голям човек

За Пауло Аутуори мога да кажа, че е голям човек и голям треньор. В “Бенфика” спечели съблекалнята и неслучайно на полусезона за първи път бяхме толкова близо до “Порто” на върха. Под ръководството на Аутуори беше най-силният ми период в “Бенфика”. Играех силно, вкарвах голове и получих оферта за нов 3-годишен договор. За съжаление, заради странични неща той си тръгна четири месеца преди края на сезона. Дойде нов треньор – португалец. Той имаше други виждания и аз също напуснах.

Илиан Илиев, треньор на “Черно море”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ