Пациентски организации искат от следващия парламент Закон за пациента

20 пациентски организации поискаха от следващия парламент да приеме с приоритет Закон за пациента, за да се гарантират правата на българските граждани.

Те настояват и за незабавно въвеждане на електронната здравна карта, което ще осигури адекватно лечение и ще премахне хаоса около пръстовите отпечатъци, информира БНР.

В новият закон за пациента трябва да залегне изискването, всяко лечебно заведение да издава разходен документ, който да бъде подписван от болния преди да бъде предаден в здравната каса. Целта е по добър контрол върху разходването на средства. Ако пациентът сметне, че не е лекуван добре може да откаже да подпише документа и тогава експерти от здравно министерство и от здравната каса трябва да направят проверка.

От пациентските организации изразиха притеснение и от високите нива на замърсяване на въздуха. Към инициативата "Дишай свободно", която се провежда вече година, скоро ще се присъединят и еколози. Дияна Хаджиангелова от Асоциацията на българите с белодробни заболявания направи конкретни предложения:

"Трябва да проявяваме независим контрол примерно на измервателните станции, безплатен транспорт при високо замърсяване. Надяваме се това да се случва. Местата за паркиране да бъдат сведени до половината в центъра на града".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България