Пациентът с коронавирус от Казанлък е изписан

Седем са потвърдените случаи на коронавирус от Стара Загора към сутрешните часове на 5 април, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев на пресконференция, предавана онлайн. В нея участваха Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора и директорът на РЗИ д-р Станимир Станков. Първият пациент на 61 години от Казанлък вече е изписан здрав. Двама от потвърдените с коронавирус са само носители, без симптоми и са под домашна карантина. Става въпрос за съпругата и сина на мъж от село Малка Верея, който е настанен в Клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница. В задоволително състояние е анестезиологът, който е работил в Англия и след завръщането си е настанен в Клиниката с потвърден коронавирус. Той е бил с температура 40 градуса, но вече е свалена.

Няма хора от медицинските екипи с потвърден коронавирус, увери проф. Йовчев. Клиниката по ендокринология, в която бяха настанени двама пациенти с коронавирус ще бъде отново дезинфекцирана и ще бъде отворена най-късно във вторник.

В момента в област Стара Загора под карантина, след завръщане от чужбина, са 247 души, но процесът е динамичен, защото продължават да се прибират български граждани – съобщи директорът на Регионална здравна инспекция д-р Станимир Станков. 14-дневната карантина е изтекла при 832 души.

Проф. Йовчев призова да не се създават фалшиви новини в публичното пространство, защото невярната информация води до натягане на допълнително напрежение. Той добави, че лечебното заведение разполага с най-голям брой анестезиолози на територията на Югоизточна България – общо 19. В момента в болницата има 9 респиратора, утре са очакват още три, има 21 анестезиологични апарата, които могат да извършват същите функции.

Топла храна чрез Диетичния стол се доставя на 120 души в община Стара Загора и броят им ежедневно нараства, информира Милена Желева, зам.-кмет и зам.-председател на Общински оперативен щаб. Социалният патронаж доставя храна на над 350 нуждаещи се, които също се увеличават ежедневно. Близо 40 души са заявили желание да бъдат доброволци, но Общината все още не се е възползвала от тях, защото на този етап се справя със собствен ресурс. До 3 април в Дирекция „Бюро по труда” – Стара Загора са се регистрирали 754 безработни, съобщи още Милена Желева. От името на Общинския оперативен щаб, тя благодари на всички, които спазват предписаните ограничителни мерки и призова хората да се съобразят с тях и по Великденските празници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България