Пациент, изпаднал в мозъчна смърт, спаси трима болни с органите си

Това е втора донорска ситуация тази година в областната болница във Велико Търново

В навечерието на най-светлите християнски празници, 42-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт в реанимацията на Великотърновската болница, стана донор на бъбреци и черен дроб. След спонтанен мозъчен кръвоизлив, в понеделник комисия от трима лекари е констатирала необратимото състояние на болния. В най-трудният момент, близките му са взели благородното и хуманно решение да дарят органите му. Във вторник екип на Военно-медицинска академия - София е пристигнал на място и взел донора. Органите му са експлантирани във ВМА.

"Веднага черният дроб бе трансплантиран на 55-годишна жена с последен стадий на чернодробно заболяване. Операцията е продължила 5 часа, като пациентката вече е в стабилно състояние, контактна и адекватна", съобщи проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно- панкреатична и трансплантационна хирургия.

Бъбреците на мъжа пък са взети в Александровска болница.Екипът на МОБАЛ “ Д-р Стефан Черкезов”, координаторите по донорство за Велико Търново, д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова, както и лекарите от ВМА и Александровка болница, благодарят на близките на донора за благородното и хуманно решение да спасят други човешки животи въпреки тежката загуба.sibila-marinova

"От началото на 2018 година, това е втора донорска ситуация във МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и 11 случай на мозъчна смърт", заяви началникът на Интензивното отделение д-р Сибила Маринова.

След поредната успешно реализирана донорска ситуация, екипът на ВМА изказа и огромната си благодарност към колегите си от Велико Търново за доброто сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България