Пациент сам си избра сърдечната клапа

Проф. Иво Петров с пациента Георги Райчев час след интервенцията.

Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Процедурата продължи едва 45 минути, след ден изписват пациента

62-годишният Георги Райчев заплатил клапата. Диагнозата била стеснение на клапния отвор

Първа имплантация на катетърната TAVI клапа MyVal в България бе направена от екип на проф. Иво Петров в Аджибадем Сити Клиник. “Процедурата беше проведена от начало до край за 45 мин. при умерена седация (б.р. вид анестезия) на пациента”, написа проф. Петров в профила си във фейсбук.

Той благодари на колегите от концерна Meril и на проф. Чопра за подкрепата.

Пациентът, на който е имплантирана клапата е Георги Райчев, на 62 г. Диагнозата му е критична аортна стеноза (стеснение на клапния отвор).

“Пациентът настояваше да му бъде поставена точно тази клапа, защото беше информиран и запознат с последните резултати от американски клинични проучвания, показващи много добри резултати. Тъй като нашата здравна система не реимбурсира пациентите с нисък оперативен риск, се наложи пациентът да заплати клапата. Но в международен мащаб има сериозно движение по посока на одобряване на перкутанна имплантация и при пациенти с нисък риск.” Това обясни проф. Петров пред “Труд”.

Методът ТАВИ

Методът ТАВИ или Транскатетърно имплантиране на аортна клапа е минимално инвазивна интервенция, при която през артерията на бедрото се достига с катетър до сърцето, където се разгъва и се поставя клапната протеза. Клапата е проектирана така, че да достигне и да бъде фиксирана с максимална прецизност на своето място. Процедурата има множество предимства пред отворената хирургия. Възстановяването е много по-бързо и пациентите могат скоро да се върнат към нормалните си ежедневни занимания. Сведени са до минимум рисковете както по време на операцията, която не изисква спиране на сърцето, така и следоперативния риск от инфекции. Няма нужда и от доживотно приемане на противосъсирващи медикакаменти (антикоагуланти).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве