Певицата Ивана: Животът ми е шампанско и сълзи

- Ивана, ти си най-желаната и най-канена певица на рождени дни, юбилеи, сватбени събития - винаги успяваш да направиш незабравим празника на другите. А какво е отношението ти към твоя рожден ден, сега на 31 януари - шумен или тих празник ще е?

- Обичам да правя празниците на другите, даже много обичам (смее се). Тогава и аз се чувствам щастлива, съпричастна и удовлетворена, особено когато съм „музикален подарък” и изненада за събитието, както е актуално напоследък. Суперзабавно е да се криеш из коридорите, кухненските помещения и тъмни офиси, за да изненадаш „в гръб” гостите, а после да видиш щастието в очите им. Обичам да подготвям изненади и за приятелите си, и за близките си хора, обичам да се раздавам, обичам да подарявам спомени... Но когато стане дума за мой празник, искам тихо, спокойно, интимно преживяване. Обикновено на Ивановден няма как да ми се получи - тогава има много музика, много шум, приятели, колеги. Ето затова за рождения си ден ми се иска да съм само с най-обичаните от мен хора.

- Как започна новата година за теб? Имаш ли вдъхновение за нови песни?

- Интересно и вълнуващо. За първи път ми се случва да празнувам два пъти Нова година - по нов стил в България и по стар стил в Македония - имах концерт там. По два пъти си пожелавах нещо в 12 ч, по два пъти казвах „Честита Нова 2017-а”, затова тази година ще ми е двойно по-хубава, нали?! (смее се). Декември наистина беше много натоварен с ангажименти и сега давам почивка на себе си и екипа. Доставям си удоволствие с четене, излежаване, с нищоправене и ми е много, много хубаво. А вдъхновение за музика... то никога не ме е напускало - аз цялата съм музика!

- Коя от чертите на Водолея е характерна за теб?

- О, Водолеите сме най-хубавата зодия (смее се)! Аз мисля, че съм типичен представител - най-характерното за нас е свободата,духовна и емоционална. Хора, които все искаме да променяме света, мислим и предусещаме нещата доста преди другите хора, новатори, което ни прави понякога неразбрани и странни. Много бързо ни омръзват хората и ситуациите, които са еднообразни, монотонни, скучни. Ако искате да „убиете” един Водолей, просто му сложете рамка и му кажете какво точно да прави. А болезнената ревност и обсебването ще го довършат.

- Освен свободолюбива ти си и много темпераментна. Има ли тема, която винаги те разпалва и на която можеш да говориш с часове с приятелките?

- О, много и различни, но обикновено като се съберем с приятелки, основната ни тема са мъжете (смее се). Оплакваме се, казваме колко са лоши, как „за нищо не стават”, колко са ни наранили и разплакали и колко по-добре бихме били без тях. Ние, жените, сме достатъчно силни, можем да се оправим с всичко сами, имаме хубава кариера ,уважавани сме, ценени сме от чуждите, а нашите - те никога не са достатъчно добри. Ей, такива ми ти женски работи. Ха-ха! Самоуспокояваме се и си казваме: „От утре ставам друга”, а после всеки се прибира у дома си и... животът си продължава постарому - но пък някак ни е олекнало.

- Мадона и Шер изразиха публично неодобрението си към Доналд Тръмп. Ти подкрепяш ли позицията им и какво мислиш за новия ни президент ген. Румен Радев?

- Не бих искала да коментирам, още по-малко да осъждам някого. Подкрепям правото всеки да има мнение и да го изкаже - нали свободата на словото е най-характерната черта на демокрацията. Друг е въпросът какъв е начинът и изказът, който се използва, и дали тази реакция не е закъсняла. А ние, българите, винаги обичаме предварително да критикуваме, да сравняваме, да обвиняваме - за всичко да имаме мнение и винаги сме недоволни. Ние почти не познаваме новия президент ген. Радев, така че тепърва ще си създаваме мнение и ще даваме оценки, но е добре те да са за работата му като държавник, а не за това как е облечена съпругата му.

- Повечето от дъщерите на популярните попфолк изпълнителки избраха също да станат певици, докато твоята дъщеря Теодора предпочете да стане режисьор. Защо не избра твоя път?

- Защото на човек е даден личен избор. Това, че си родил, отгледал и възпитал едно дете, не те прави собственик на живота му. Разбира се, сега вече разсъждавам така. Преди 5 години исках дъщеря ми да знае три езика, да има сериозна професия, да учи право, едва ли не на 20 години да е вече завършена като личност. Да, ама не! Теодора записа едновременно и право, и режисура, за да ми угоди. След по-малко от година видях детето си тъжно, уморено, без грам живец в очите. Тогава сякаш изведнъж пораснах и осъзнах, че това са моите нереализирани амбиции, а не нейните. И дотук приключихме с правото. Сега е отдадена на това, което наистина прави с удоволствие. Казах й: „Едно нещо не те ли прави щастлива - не чакай дълго, просто бягай...”

- Много от младите хора заминават за чужбина. Ти имаш много участия зад граница. По-щастливи ли са българите там?

- По-сигурни, по-спокойни, по-реализирани, по-успели. Ако за някого това е щастието - значи да, щастливи са. Но тогава защо на всеки мой концерт има хиляди разплакани?! Знам - защото липсва другото... приятелството, въздухът, земята – онова, което наричаме „у дома”.

- Ако напишеш автобиография, как би я озаглавила?

- „Шампанско и сълзи”.

- В песните ти има много драматични любовни емоции. Жена като теб имала ли е несподелени любови?

- Не, не съм имала несподелени любови - имала съм красиви, вдъхновяващи, изнервящи, ревностни, обсебващи, „забранени”, но не и несподелени. И винаги с повтарящи се финали (смее се).

- Влюбена ли е Ивана?

- Не съм, но страшно много ми липсва един човек!

- Колко пъти си била разочарована в любовта и са разбивали сърцето ти?

- Явно недостатъчно, за да продължавам да вярвам, че единственото, за което си струва да си жив, е Любовта.

- Как реагираш в такива моменти?

- Ако бях тийнейджърка, щях да изляза с друг, да се напия, да крещя от гняв, да обиждам... да му изневеря с най-добрия му приятел. Но сега... може би пак същото, но само в мислите си! В истинския живот обаче - само с мълчание... и някой ден с прошка.

- А според теб притесняват ли се мъжете от популярните жени, особено ако са умни и красиви?

- Да! Явно се притесняват. Колкото и да казват, че харесват силни и успели жени, те се женят за слаби, нежни, хленчещи и послушни. Плаши ги да живеят постоянно с жена, която е независима и не могат да контролират, жена, която може да те изостави всеки момент. О, Боже, това мъжко его...

- Ти беше член на журито в един от сезоните на „Гласът на България”. А получавала ли си покани за „ВИП брадър” и каква е причината да не участваш?

- Получавала съм, но не бих влязла в какъвто и да било риалити формат. Не мисля, че целият ми личен живот трябва да бъде изложен на показ. Откровен човек съм и давам достатъчно информация за себе си, даже много пъти си казвам: „Това трябваше ли да го споделям?” Аз не започнах кариерата си с идеята да бъда запомнена със скандали - това е най-лесно, знаете. Предпочитам да има друго,за което да ме харесват или да не ме харесват (смее се).

- Според теб дават ли си сметка повечето от по-новите ни музикални звезди, че музиката им влияе на техните фенове?

- Мисля, че не. Кой ще седне да се занимава да мисли? Мисленето, четенето - това е работа, това е процес и не е за всеки (смее се). Не им създавайте излишни трудности (смее се). Сега основните вълнения на повечето са „дали съм хубава във фейсбук” и „колко лайка имам”.

- Има ли човек, който ти е като духовен учител, или намираш напътствия в книгите на такава тематика?

- Колкото и книги да изчетеш, колкото и чужди мисли да приемеш за свои, май истината е друга - отговорите на всички въпроси са вътре в нас. Но е трудно е да ги чуем, защото в душата ни е хаос. Живеем бързо, храним се бързо, обичаме бързо... А на вътрешния глас, на интуицията им трябва тишина, мир и хармония, за да ги чуеш. На това се уча или поне се опитвам. Е, признавам, не всеки път ми се получава.

- В какво вярваш?

- Вярвам, че има една сила, която е много по-голяма и по-велика от нас. Някои я наричат Бог, Вселена... нещо, пред което се смалявам и заставам на колене. Вярвам, че няма случайни неща и всичко, което ни се случва в живота, са уроци. Вярвам също, че когато се освободиш от очакванията, идва истинското щастие.

- Любимата ти мисъл?

- „И това ще мине!”

 

Нашият гост

Мегазвездата на фирма „Пайнер” Ивана е родена в музикално семейство и започва да пее едва 4-годишна. Баща й е известният акордеонист Тодор Калудов, а баба й е била народна певица. Въпреки любовта си към музиката певицата решава да следва финанси в Стопанската академия в Свищов, но след завършването не продължава в тази посока. Докато е в академията, се запознава с бъдещия си съпруг, а през 1993 г. се ражда дъщеря им Теодора. Инж. Митко Димитров открива певческия талант на Ивана и я кани в своята компания, като още с първите си песни красивата певица успява да завладее сърцата на публиката. Тя е избирана неколкократно за певица на годината, а през 2009 г. печели и приза за изпълнител на десетилетието. След като вече няма категории, които да обхванат успехите й, Ивана е титулувана и отличена, като мегазвезда и певица на народа. Красивата изпълнителка обича да изненадва феновете си и ярко се отличава от своите колежки, като наред с купонджийските хитове включва в репертоара си и много песни със сериозни послания. Ивана е и първата певица, която преди 17 години тръгва на участия с клавирист и бузуки, а наскоро към бенда й се присъединиха и изпълнителка на поп и джаз, както и певец на балканска музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта