Педиатри бият тревога за намаляващия брой на детските лекари

Най-големият проблем в детското здравеопазване е намаляващият брой на педиатрите и огромният дефицит на медицински сестри. Това обяви в петък във великотърновското село Арбанаси проф. Владимир Пилософ, председател на Националната педиатрична асоциация.

Той откри петата национална научно-педиатрична конференция „ От симптома към диагнозата – клинични случаи ”.

Според проф.Пилософ дори и да се вземат спешни мерки за решаването на проблема, резултатът няма да дойде по-рано от две години. Той коментира, че въпросът трябва да бъде обсъден на държавно равнище, защото детското здравеопазване е обвързано с всички медицински специалности. Съотношението медицински сестри – лекари в България е 0,9 към едно, а за нормалната работа на системата съотношението трябва да бъде поне две към едно, посочи той. Повече от 20 хиляди е дефицитът на медицинските сестри в държавата. Според проф. Пилософ трябва да се компенсира и друг дефицит, а той е свързан с нарушената комуникация между лекари и пациенти. Като пример той посочи, че от 100 подадени към лекарите жалби от страна на пациентите, поне в петдесет от тях няма нарушения, но те са плод на неправилна комуникация между двете страни.

Организатори на форума са Отделението по педиатрия на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, под егидата на Детската клиника към Медицинския университет в Плевен. Според д-р Валентин Точков, завеждащ на детското отделение във Велико Търново в тридневния форум свои презентации ще представят коло 60 лектори от всички медицински университети и специализирани клиники в страната, а участниците са над 250. Все повече заболявания, характерни за възрастните хора започват да се изявяват при децата в по-ранна възраст. Сред тях са гастритите, язвите, болестите на обмяната и щитовидната жлеза, захарният диабет, отбеляза д-р Точков и посочи, че тези проблеми ще бъдат разисквани в научната част на форума. В рамките на конференцията е организирано Училище по ендокринология, чиято цел е да запознае педиатрите в бързата диагностика на симптомите в тази област, посочи неговият ръководител проф. Мая Константинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България