Педседателят на ЦИК Стефка Стоева: Дейността ни ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите 

Новоизбраният председател на ЦИК Стефка Стоева

Дейността ни ще бъде насочена в защита на интересите на гражданите за честни, справедливи и вярно отразени гласове на избирателите. Това каза председателят на Централната избирателна комисия Стефка Стоева в началото на срещата ѝ с президента Румен Радев.

„Оценяваме това, че незабавно във втория ни работен ден ние сме при вас, за да се запознаете с нас. Ние сме избрани от Народното събрание, а вие назначихте другите членове много своевременно и осигурихте нашата работа и ви благодарим за това. Развълнувани сме, защото тези дни вниманието е насочено към нас и ЦИК е натоварена с много очаквания. Цялата ни дейност ще бъде насочена в защита интересите на гражданите за честни, справедливи, вярно отразени гласове на гласоподавателите“, коментира Стоева и подчерта, че именно това е тяхната идея.

„Да започнем от хронограмата – днес ни предстои първо заседание, така че ние ще я приемем. Имаме готовност за това. Ръководството на Комисията работи стегнато, усилено, в един много бърз темп. Предстои ни тежко заседание след срещата с вас“, допълни още тя.

„Обществената поръчка днес ще бъде проверена от компетентни служители, външни експерти. Ще започнем да работим върху критериите за справедливото разпределение на 3000 минимум машини. Гражданите искат да знаят защо единият ще гласува на машина, а другият с хартиена бюлетина. Това трябва да е прозрачно обяснено, защото неравенство ще има, но то така е заложено в закона за тези избори. Предстои ни много организационна работа, изготвянето на изборните книжа. Въобще предстоят два тежки месеца“, коментира Стоева.

„За съжаление, хронологично Комисията се структурира в момент, когато Вашия указ вече беше издаден и ние вече сме в процес на предизборна подготовка. Вярвам, че ще се справим. Виждате 5 дами, женски екип, от вчера работим съвместно по всички въпроси и мисля, че ще се получа“, допълни тя.

По думите ѝ недействителните бюлетини са голям проблем, но е рано още да кажат. „Ще направим анализ след тези избори. Това ще бъде един от много важните моменти. Ще запознаем и Народното събрание, и Вас, и цялото ни гражданско общество с този проблем и дали машинното гласуване може да го умали. Там се предполага, че няма да има недействителни бюлетини. Това са нашите акценти в близките дни“, каза още Стефка Стоева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България