Пейзаж след битката

Иво Сиромахов рекламира телевизия 7/8 чрез един от характерните си образи на Паулу Коелю. Снимка: 7/8

Поемаме дъх преди следващия изборен епизод

Тъжна е картината на бойното поле след края на сражението. В настъпилия полумрак зловещо летят гарвани. Живите броят труповете. Като хиени пропълзяват мародерите. След битка винаги идва часът на мародерите.

Знаех само първите прогнозни резултати от изборния балотаж, когато трябваше да предам своя коментар. Читателите ще знаят цялата равносметка, когато го четат. Дано не съм сбъркал с някои от изводите, които прибързано съм направил.

Тази изборна кампания започна твърде рано - още през лятото. Цялото внимание бе съсредоточено към София. Ще се кандидатира ли „възходящата“ Манолова? Стотици пъти u задаваха този въпрос. Как ще отговори „низходящата“ Фандъкова? Ще се превърне ли евентуалната победа на Манолова в начало на края на ГЕРБ?

Както обикновено, примерът дойде от други страни. В Турция Ердоган загуби Истанбул. В Унгария Орбан загуби Будапеща. В Русия опозицията срещу Путин отбеляза успех в Москва. Какво означава това за нас? Загубихме си почивката. Усетихме позабравената тръпка на истинската политическа битка, когато силите са изравнени. Предвкусвахме сигурната победа на демокрацията - колкото по- силна конкуренция, толкова по-добри резултати от избора.

Залогът бе наистина висок. Изборът трябваше да отговори на следните въпроси:

1. Означава ли евентуална загуба в София, че ГЕРБ е пред разпад?

2. Валидно ли е все още делението на „сини“ и „червени“ в столицата?

3. Готова ли е либералната софийска общност за „исторически компромис “ с левицата в името на съхраняване на демокрацията?

4. Готова ли е членската маса на БСП да преглътне сътрудничество с традиционната десница?

5. При положение, че всички се обявяват за победители, кой е загубил и какво го очаква?

Какви отговори дават първите прогнозни резултати:

1. Въпросът отпада, но ГЕРБ със сигурност не се чувства вече така стабилен. Чака се промяна от самите тях.

2. Това деление е демоде. В София са интелигентните хора, които ценят демокрацията и това определя избора им.

3. Пробив е направен. Значителна част от просветената десница гласува във втория тур за Манолова. Тази тенденция трябва да продължи в СОС.

4. Не, не е готова. Но вината е в екипа на Манолова, която още преди първия тур непрекъснато се разграничаваше от левицата, което обърка левите избиратели. Обърната оптика - нямаше нужда преди първия тур да се ухажва толкова десницата, тя си имаше свои кандидати. Освен това трябваше да се убеждават самите хора, а не лидерите.

5. Очаквам обновяване на управляващата коалиция и промени в кабинета. Корнелия Нинова не е заплашена, но я очакват изпитания при определяне курса на партията. А този курс трябва да се определя от новите реалности. Тези нови реалности трябва да бъдат базата за търсене на победа в следващите парламентарни избори.

При тези високи залози през цялото време нервите бяха толкова изпънати, че избиха всички пороци на „домашния“ ни вариант на демокрация, казано най-деликатно. Това доведе до потъпкване на всякакъв публичен морал, непростими нарушения на законния ред и недопустими грешки, които дискредитираха самите автори. Към вече коментираните гафове със сигурност се наслагва необмисленото последно интервю на премиера. При цялото ми уважение към комуникационните възможности на премиера, този път той се поддаде на някакви емоции. Със своя нетолерантен тон даде възможност на левицата да има последната дума преди да дойде края на кампанията.

Освен това разкрити бяха и някои незаконни методи на държавни институции в предизборната борба, което компрометира държавата ни.

И над всичко това се носеше миризмата на пари, на много пари, с които се купуваха не просто гласове, а човешки съвести. И професионални съвести също.

И тук с голямо задоволство ще споделя, че националните телевизии спасиха честта на професията, като удържаха на натиска и спазиха всички писани и неписани правила на демократичната медия - правото на отговор от засегнатите участници в изборния процес, равноправие на политическите сили при представянето на техните идеи и програми. Откровено казано, не разбирам за какво точно СЕМ наказа БТВ. Та това, което регулаторите посочиха като вина на телевизията, е по-скоро актив, белег на обективност. Но какво да очакваме от СЕМ, те са се съобразили с нечий гняв?

Особено впечатляващо бе хладнокръвието, с което водещите политически журналисти посрещаха опитите да им бъде оказан натиск в ефир чрез измислени дискредитиращи ги намеци. Те не се изплашиха, не започнаха да се оправдават. В същото време, ако се бяха поддали на провокацията и реагираха прекалено бурно, това лишаваше зрителите от възможността да преценят сами ситуацията. Браво, достойно, колеги!

И накрая, кое е най-важното за тези избори? Най-важното, те бележат нещо ново в политическия ни живот. Ето защо те ще бъдат запомнени, макар да ни се иска да забравим грозната страна на битката и тъжния пейзаж на бойното поле.

 

Нови телевизионни реалности

Нов собственик на БТВ, очакван, но изненадал ни с начина ,по който слухът стана реалност. Г-н Келнер е закупил цялата международна мрежа, част от която е БТВ, което вероятно означава, че не му трябват български партньори. Дали е така, предстои да гадаем.

Поизясниха се и някои подробности около телевизията на Слави Трифонов. Очевидно музикалната и развлекателна същност на „Шоуто на Слави“ ще определя облика и на новата телевизия. Но още нищо не знаем за плановете за политическата журналистика. Не мога да си представя, че може да се мине без нея. А и тя винаги е занимавала Слави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари