Пеле води на Роналдо с 242 гола

Real Madrid's Portuguese forward Cristiano Ronaldo celebrates at the end of the Spanish league football match Real Madrid CF vs Elche CF at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on September 23, 2014. Real Madrid won the match 5-1. AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Кристиано Роналдо прави рекорд в почти всеки мач на "Реал" (Мадрид). Същото се отнася и за почти всеки негов гол. Кавалерът на "Златната топка" води уверено "кралете" към титлата на Примера дивисион, която обаче ще бъде само втора за него. Срещу "Севиля" Роналдо стигна кота 401 гола. Но португалецът е едва на десето място във вечната ранглиста на футболистите, отбелязвали повече от 400 пъти за един тим.

Ето коя е десетката.

10. Кристиано Роналдо ("Реал")

Португалецът стана най-скъпият футболист с трансфера си от "Манчестър Юнайтед" в "Реал" за 96 милиона евро. Роналдо стигна до 401 гола само за 391 мача в периода 2009-2017 година. За тази година Кристиано е фаворит да спечели за пети път "Златната топка" и да се изравни с Лео Меси.

9. Джими Макгрори ("Селтик")

Една от най-ярките легенди на шотландския клуб. За първи път облече фланелката през 1922 година. Макгрори вкара общо 468 гола за "Селтик" в първенството и за купата на Шотландия. А общо в кариерата си има 550 - останалите са за "Клайдбанк". В първия си професионален договор със "Селтик" нападателят е получавал по пет лири седмично.

8. Еузебио ("Бенфика")

Черната пантера от Мозамбик има 473 гола за "Бенфика". Седем пъти стана голмайстор №1 на Португалия. Пред стадион "Луж" в Лисабон има статуя на Еузебио под специална стъклена рамка, която винаги е пълна с цветя. Нападателят е смятан за един от най-великите за всички времена и е сред 100-те най-добри на ХХ век.

7. Лионел Меси ("Барселона")

Ето този рекорд срещу големия си съперник Роналдо едва ли ще може да счупи. Меси е само на 29 години и е вкарал 504 гола за "Барса". Най-вероятно броят драстично ще се увеличи в следващите години. Очаква се съвсем скоро Меси да подпише нов договор с "Барселона", което означава, че няма да играе другаде.

6. Уве Зеелер ("Хамбургер")

Подобно на Еузебио и германската легенда има статуя пред стадиона на "Хамбургер". Най-голямата клубна легенда отбеляза 507 гола за отбора. Зеелер отдавна не играе и със сигурност няма да издържи на конкуренцията на Меси. Когато германецът бе на терена, се твърдеше, че по-добър централен нападател в света няма. Изкара цялата си кариера в "Хамбургер".

5. Джими Джоунс ("Гленавон")

Североирландецът стана десет пъти поред голмайстор на лигата в периода 1953-1962 година. Джоунс вкара 517 гола за "Гленавон". На негово име е кръстена една от ложите на стадиона. И до ден днешен няма по-успешен голмайстор от Джими Джоунс. Странно е, че изиграва само 3 мача и вкарва 1 гол в националния отбор.

4. Герд Мюлер ("Байерн")

Бомбардирът на нацията игра за "Байерн" от 1964 до 1979 година. За този период се разписа 525 пъти. Мюлер е единственият, стигнал до 40 гола в един сезон на Бундеслигата. Спечели три пъти КЕШ и четири пъти титлата с "Байерн". Преди да бъде задминат от Роналдо, Мюлер беше и най-добрият голмайстор на европейските първенства.

3. Йозеф Бицан ("Славия" Прага)

"Ако имам пет шанса, ще вкарам пет гола. Ако са седем, и головете ще са седем." Тези две изречения най-добре описват най-големия нападател на "Славия". За отбора си Бицан отбеляза 534 гола. Общо в кариерата си чехът има повече от 800 попадения в официални двубои. Известен е, че пробягва 100 метра за 10,8 секунди.

2. Фернандо Пейротео ("Спортинг")

Той подписа с "лисабонските лъвове" през 1937 година. Игра само 12 сезона, но не отиде никъде другаде. Само през първия отбеляза 57 пъти в 30 мача. Общо головете му са 544. Благодарение на Пейротео "Спортинг" печели пет пъти титлата в Португалия. Нападателят играе само 20 мача в националния отбор за цялото време.

1. Пеле ("Сантос")

Краля е единственият с над 1000 гола в кариерата си. Твърди се, че много от тях са вкарани в контроли и неофициални мачове. В неговия "Сантос" броят им е 643 гола. И за тях има мнение, че много са съмнителни. Но Краля е крал и тронът му не се поставя под съмнение. Меси трябва много да се потруди, за да бие Пеле.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят