Пендаровски: Договорите с България и Гърция са сериозна инвестиция в бъдещето

Снимка: Архив

Независимо от резултатите от предсрочните парламентарни избори в Северна Македония, страната ще се стреми да продължи по пътя на добросъседството. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски пред представители на дипломатическия корпус.

Държавният глава подчерта, че Договорът от Преспа с Гърция и Договорът за добросъседство с България са отворили пространство за приключване на трудни въпроси от миналото и са сериозна инвестиция в общото бъдеще като приятели. Той изрази убеждението, че успешното многостранно сътрудничество в НАТО и Европейския съюз ще бъде още по-успешно с добро двустранно сътрудничество, на първо място с най-близките, със съседите, на базата на международното право и добрата воля на двете страни за коректно и взаимно спазване на договореното.

„Правителството на Зоран Заев посвети 90% от времето си на решаването на проблемите с Гърция и България, за да излезем от изолация и направи крачка към Европа“, коментира президентът.

В същото време Пендаровски смята, че декларацията, приета от българския парламент, може да подкопае договора. Според него може да се създадат пречки, ако българската страна настоява за някои формулировки в този документ, когато започнат преговорите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа