Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Снимка: Уикипедия/Архив

Президентът на Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на въпрос на журналисти за призива на премиера Зоран Заев към руските бизнесмени да инвестират в страната и дали това ще бъде алтернатива на членството в ЕС, каза, че е добре всички да призовават чуждестранните инвеститори да инвестират в страната, пише Plusinfo.mk.

„Това са две неща, които нямат нищо общо помежду си. Добре е, че премиерът отправи призив, всички трябва да призоваваме всички чуждестранни бизнесмени да инвестират в страната ни. Инвестициите на руски компании днес и в бъдеще не означава, че сме в несъответствие с европейското законодателство или че това може да бъде пречка за нашето сближаване, преговори и бъдещо членство в ЕС “, каза Пендаровски.

Според него е пределно ясно, че сътрудничеството с Евразийския икономически съюз преди и след приемането в ЕС е различно нещо и когато страната стане член на ЕС, тя ще трябва да се съобразява с търговските правила на единния европейски пазар.

Относно опита за засилване на руските инвестиции в страната и на фона на призива на САЩ за икономически санкции срещу Русия, Пендаровски казва, че евентуални санкции срещу Руската федерация могат да имат много негативен ефект върху македонската икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия