Пени Мордънт - Дама на руля

Изненадващо в сряда вечерта британският министър-председател Тереза Мей обяви, че освобождава от поста му министъра на отбраната Гавин Уилямсън и назначава на негово място Пени Мордънт, която досега отговаряше за международното развитие. Решението на Мей бе взето след скандал разразил се миналата седмица на Албиона, свързан с изтичането на класифицирана информация до медиите.

И не каква да е информация, а такава от засекретено заседание на Съвета за национална сигурност на Великобритания, на което е взето решение Лондон да възложи на китайската компания “Хуауей” да започне изграждане на базова инфраструктура за въвеждането на мобилни комуникации от пето поколение т. нар. “5 G”. Течът създаде веднага конфузна ситуация за правителството в Лондон, още повече че съвпадна с редовна координационна среща, на която британците бяха домакини на 24 април в Глазгоу на “Петте очи”. Шпионският съюз, който обединява разузнавателните и тайни служби на Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, Канада и САЩ. Последните открити противници на “Хуауей”, която Вашингтон обвинява в недобросъвестни намерения спрямо Западния свят - масов шпионаж и събиране на данни от граждани, служби и организации в полза на Пекин.

За седмицата след избухването на скандала във Великобритания никой никого не обвини, но всеки участвал в злополучното заседание побърза да се дистанцира че не той е къртицата. При всички положения обаче информацията изтече през близкия до върхушката на консерваторите в частта є про-Брекзит” “Дейли Телеграф”, така че ориентирите за местоположението на заровеното куче изглеждаха относително ясни, според по-циничните местни наблюдатели. Беше просто въпрос на време някой да опере пешкира за цялата история и да измие очите пред съюзниците. А вероятно и пред “Хуауей”. Всичко е бизнес, Джоунс!

И така, да влезе Гавин Уилямсън! Младият 42-годишен военен министър, който наследи Майкъл Фалън през 2017 г., бе по-скоро незабележим в международен план и остави доста неубедително впечатление на поста. Особено с гафовете на които се оказа податлив, сред най-запомнящите се от които около аферата “Скрипал”. Когато след официално отправените обвинения към Москва за отравянето на бившия двоен агент и дъщеря му от агенти на руското военно разузнаване, Гавин Уилямсън поиска “ако може Русия просто да изчезне”. Представяте си сигурно как си ехтели от смях коридорите на Кремъл, докато са гледали пресконференцията, макар и официалната реакция да беше по-сдържана. Дипломация, нали?!

В първите часове след освобождаването си от поста Гавин Уилямсън продължи да настоява за своята невинност и много вдъхновено се закле върху живота на двете си деца, че изтичането на информацията за “Хуауей” не е негово дело. Но това е положението! Уилямсън отива на заден план в редиците на консерваторите в Уестминстър, за да изгрее на негово място тлеещата звезда на Пени Мордънт. Която някои британски коментатори определят като “тиха сила” в кабинета на Тереза Мей и в партията въобще, особено с цялата драма около Брекзит последните месеци.

Утвърден защитник на излизането на Великобритания от ЕС и едно от лицата на тази кампания преди референдума през 2016 г., Мордънт е сред убедените “Брекзитари”, които успяват да балансират между сделката на Тереза Мей и изпълнението на задълженията си вече месеци наред. Действащ подофицер от резерва на Военноморските сили на Великобритания, тя бе сред най-възможните кандидати да наследят Майкъл Фалън през 2017 г., когато Тереза Мей в крайна сметка се спря на Уилямсън, а Пени Мордънт пое портфейла на международното развитие, освободен от друг неловък член на кабинета.

И две години по-късно влезе в историята като първата жена на поста министър на отбраната на Великобритания и втората такава на ядрена държава от петимата постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, след като френският президент Еманюел Макрон реши да последва германския модел и назначи през 2017 г. Флоранс Парли на поста военен министър.

Но както казахме, Пени Мордънт има предимството пред френската и германската си колеги да отбира от военно дело от първа ръка. Че и потомствено. Да разкажем накратко и за нея. Пенелъпи Мери Мордънт е родена на 4 март 1973 г. в семейството на ветеран британски парашутист и има брат-близнак. Майка є почива от рак на гърдата, когато тя е на 15 години и тя поема грижата на по-малкия си брат. След гимназията отива за година доброволец в Румъния след революцията от 1989 г., където помага в болници и сиропиталища, и където според нея развива интерес към политиката. След завръщането си във Великобритания взема бакалавърска диплома по философия от университета в Рединг. В следващите години развива кариера в областта на масовите комуникации в различни сектори. Избирана е за член на британския парламент от партията на консерваторите за Портсмут през 2010 г., 2015 г. и 2017 г., и е била държавен секретар за въоръжените сили, хората с увреждания и международното развитие. Успоредно с новия си пост запазва и този на министър по въпросите на жените и равнопоставеността.

 

С козове в ръкава 

Сред любопитните факти от биографията на Мордънт, които правят впечатление е, че след кончината на майката є и заболяването на баща є също от рак, тя продължава и завършва средното си образование докато се издържа като асистентка на известен илюзионист. След което става първият член на семейството завършил висше образование. Кариерата є на депутат пък е съпътствана от анекдот, в който заради бас с приятели от ВМС на Великобритания през 2013 г., че по време на реч в парламента, посветена на здравословното състояние на кокошките, използва думи с двойно, нецензурно значение над дузина пъти.

 

За нея

Разбира нещата от света на отбраната

Тя (б.р. - Пени Мордънт) беше изключително ефективен министър в качеството є на държавен секретар за въоръжените сили. На нея се гледа с високо уважение и тя разбира света на отбраната от гледната точка на служещите.

Генерал Ричард Барънс, бивш началник на Обединеното командване на Великобритания

 

Става ключов играч за Брекзит

В качеството си на министър на отбраната Мордънт ще има много по-сериозно влияние в кабинета, особено що се отнася до Брекзит. Новата є работа предполага, че ще участва в заседанията на множеството разнородни подкомисии, включително тези, които разглеждат правителствените стратегии и готовност, ако се стигне до излизане от ЕС без сделка. Подобна перспектива ще є даде необходимите аргументи да защитава позицията, че Обединеното кралство трябва не само да е подготвено за излизане без сделка, но и дори да преследва подобна цел.

Аса Бенет, редактор за “Брекзит”, “Дейли Телеграф”

 

Ще срещне подкрепата

Пени Мордънт е не само първата жена на поста министър на отбраната в историята, но и първият резервист, който заема този пост. Тя несъмнено ще е популярно назначение както в редиците на партията на консерваторите, така и в самите въоръжени сили.

Алистър Бънкъл, журналист, “Скай Нюз”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети