Пенсионер по болест с фалшиви документи връща пенсии и помощи

Близо 24 000 лв. трябва да плати пенсионер, ползвал неистински документ за инвалидност, след като беше осъден и съдът в Разград постанови да връща пенсии и помощи.

Поредният пенсионер по болест, който застава пред съда е от разградско село. Заради неправомерно получените средства от НОИ и социалната агенция, чрез фалшиви документи, съдът постанови условно наказание. Присъдата на мъжа е 3 години лишаване от свобода с 4 години изпитателен срок.

Той трябва да върне пенсиите по болест, които е получавал 9 години, както и добавките за социална интеграция. Това прави над 22 000 лв. Отделно трябва да плати разноски на полицията и съда, както и такси и сумата набъбва.

Осъденият мъж е сред десетките, които в немотията си е ползвал фалшиви документи, за да получава някакви минимални пари за оцеляването си.

Преди да стигне до там, той наистина бил освидетелстван през 2003 г. Срокът на ТЕЛК-а му тогава бил за 2 години. Когато дошло време за явяване на нова комисия, той не отишъл, тъй като се притеснявал, че няма да получи съответното решение и процентът няма да е достатъчен за пенсия. Откъде се е сдобил с нужните документи, сочещи за посоченото от него заболяване, не е ясно.

По делото обаче е доказано, че не е бил лекуван в болница, във времето, което се сочело, а е ползвана историята на заболяването на друг човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България