Пентагонът: Използваме авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Турция

САЩ използват турските военни бази, сред които е и авиобазата Инджирлик, само с разрешението на Анкара. Така коментираха от Пентагона думите на турския президент Реджеп Таийп Ердоган за възможно закриване на базите Инджирлик и Куреджик за САЩ, в случай, че Вашингтон наложи санкции на Анкара заради покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400, заявиха пред кореспондент на ТАСС от Министерството на отбраната на САЩ.

„Присъствието на силите на САЩ в турските бази, включително на базата в Инджирлик, се осъществява с разрешението на турското правителство. Разглеждаме статута на нашите сили в Турция като символ на нашата многогодишна ангажираност със сътрудничеството и защитата на нашия съюзник в НАТО и стратегически партньор“, заявиха от Пентагона.

Както департаментът по отбрана отбеляза, Турция „допринася за мисиите в Афганистан, Косово, Ирак и е важна“ за целите на Националната стратегия за отбрана на САЩ. „Пентагонът се стреми да поддържа тези отношения, като същевременно настоява Турция да провежда по-конструктивна политика по отношение на С-400 и други сфери на разногласия“, добави министерството.

Това не е първият случай, в който в Турция възникват разговори за закриване на авиобазата Инджирлик за американските военни. Обикновено подобна реторика на Анкара възниква в светлината на заплахи от Вашингтон, но тя все още не е предприела конкретни действия в тази посока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа